Eindelijk, maand mei… Dat betekent dat het vakantiegeld wordt uitgekeerd. Veel mensen kijken hiernaar uit. Echter speelt het al een grote rol in de maand maart voor cliënten in de schuldhulpverlening of mensen die onder bewind staan. De vragen ‘Wordt al mijn vakantiegeld op mijn leefgeldrekening gestort?’ of ‘Wanneer komt mijn vakantiegeld binnen?’ worden dan ook vaak gesteld.

Als bewindvoerder is het belangrijk om goed te communiceren naar je cliënten. Dus ook over zijn of haar vakantiegeld. Je cliënt kan bijvoorbeeld ervan uitgaan dat al het vakantiegeld wordt uitgekeerd, terwijl dat helemaal niet mogelijk is vanwege de schulden die je cliënt heeft.

Als cliënt is het is natuurlijk vervelend als je je vakantiegeld niet krijgt, maar in sommige gevallen kun je als bewindvoerder het vakantiegeld niet (volledig) uitbetalen. Het heeft geen nut om als cliënt boos te worden op je bewindvoerder. Je bewindvoerder denkt aan jou en werkt in jouw belang. Helaas moeten er soms moeilijke keuzes gemaakt worden.

 

Vakantiegeld bij schulden

Vakantiegeld wordt ook wel een beslagbedrag genoemd. Dit houdt in dat een schuldeiser beslag mag leggen op een bedrag. Het is bedrag wat uiteindelijk wordt uitgekeerd, is afhankelijk van de schulden van je cliënt. Het vakantiegeld wordt in de meeste gevallen gebruikt om schulden af te lossen. Het is dus ook mogelijk dat je cliënt helemaal geen vakantiegeld ontvangt, omdat de schulden zo groot zijn dat het vakantiegeld hierin gestoken moet worden.

 

Vakantiegeld als je schuldenvrij bent

Wanneer je cliënt schuldenvrij is, kun je in de meeste gevallen samen overleggen wat er met het vakantiegeld gaat gebeuren. Hierbij kun je denken aan sparen (bijvoorbeeld voor een spaarpotje voor onvoorziene kosten) of extra geld op de leefgeldrekening zodat je cliënt hier iets leuks van kan gaan doen.

 

Conclusie is dus eigenlijk dat als je cliënt in de schulden zit, hij/zij niet het (gehele) bedrag ontvangt en wanneer je cliënt schuldenvrij is, kun je samen in overleg beslissen of het in een spaarpotje gaat of dat het extra leefgeld wordt.

 

Heb jij zelf nog interessante toevoegingen? Laat het weten in een reactie hieronder. Ik ben erg benieuwd!

 

Wil jij zelfstandig ondernemen als bewindvoerder of mentor? Bekijk dan nu onze Praktijkopleiding Bewindvoering en Praktijkopleiding Mentorschap voor meer informatie.

 

Op jouw groei,
Erika Morren

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!