Je hebt geen reistijd, geen dresscode en waarschijnlijk kun je jouw eigen tijden indelen. Thuiswerken heeft zo zijn pluspunten, maar toch is het een uitdaging om productief te blijven werken. Je start een nieuwe dag met veel mooie voornemens en aan het eind van de dag vraag je jezelf af: ‘Wat heb ik eigenlijk gedaan vandaag?’.

Wanneer je thuiswerkt, heb je meer focus. Je kan namelijk niet afgeleid worden door een collega. Maar thuis heb je dat ene huishoudelijke klusje waar je telkens niet aan toe komt of die gezellige buurvrouw met een kopje thee… Zelfs als je thuiswerkt, moet je natuurlijk hard werken en je werk goed uitvoeren.

Graag geef ik jou vijf tips om productief thuis te werken! Het zou natuurlijk zonde zijn als je niet de optimale resultaten kan behalen doordat je thuiswerkt. Lees gauw verder voor de tips!

 

Tips voor productiviteit

 

TIP 1: Houd je normale dagritme vast

Structuur is erg belangrijk om productief thuis te werken. Doe alsof je naar kantoor gaat. Sta elke dag op hetzelfde tijdstip op. Douche niet midden op de dag, maar gewoon voordat je gaat werken. Laat je joggingbroek maar in de kast. Je hersenen associëren namelijk kleding met emoties en gedrag. Het is daarom een beter idee om bijvoorbeeld een spijkerbroek aan te doen.

TIP 2: Plan je dag in

Stel aan het begin van jouw werkdag realistische doelen. Maak een to-do lijst en streep af als je een taak hebt voltooid. Dat geeft mensen voldoening. Dit geldt niet alleen voor thuiswerken, maar ook voor op kantoor. Soms hebben thuiswerkers moeite om de dag af te sluiten. To-do’s af? Doe dan je computer uit.

Maak deadlines en een efficiënte planning. Zorg ervoor dat je de pauzes ook in je plan opneemt. Plan bijvoorbeeld elke twee een korte pauze in en lunch op een vast tijdstip.

TIP 3: Kies bewust je werkplek uit

Creëer een plek in je huis waar je fijn kunt werken. Misschien is het een tafel, bureau of een keukentafel met comfortabele stoelen. Zorg ervoor dat je geen last krijgt van je rug. Zorg dat jouw werkplek netjes is, zodat je zo min mogelijk prikkels krijgt.  Het is misschien verleidelijk om met je laptop op de bank te gaan zitten, maar het is niet alleen slecht voor je rug. Je wordt hier niet productief van. Houd je werkplek professioneel. Dit helpt de balans tussen werk en privé beter te behouden. Zorg ook voor voldoende licht en lucht.

PS: Werkt je partner ook vanuit huis? Zorg ervoor dat je een aparte kamer hebt om afleiding te voorkomen. Net als op het werk, lunch samen en praat tijdens je pauzes.

TIP 4: Haal een frisse neus

Maak tijdens je pauze een wandeling buiten. Frisse lucht is altijd goed voor een mens. Het is ontspannend en je komt ook aan je dagelijkse portie beweging. Dankzij de frisse lucht kun je het tweede helft van je werkdag weer productief zijn.

TIP 5: Werk samen met collega’s op afstand

Ook al werk je thuis, werk alsnog effectief samen met je collega’s. Gelukkig is dat tegenwoordig mogelijk met al die digitale tools. Profiteer hiervan! Microsoft Planner is een uitstekende tool voor projectmanagement. Google Drive is de perfecte gratis oplossing om je documenten te delen. Microsoft Teams (onderdeel van Office365) kun je gebruiken als zakelijke chat software. Hiermee kun je niet alleen chatten, maar ook samenwerken, gesprekken inpalnnen en bestanden (ook applicaties) uitwisselen.

 

Ik hoop dat je iets hebt aan de tips. Heb je zelf nog nuttige tips? Laat het weten in een reactie hieronder. Ik ben erg benieuwd!

 

Wil jij zelfstandig ondernemen als bewindvoerder of mentor? Bekijk dan nu onze Praktijkopleiding Bewindvoering en Praktijkopleiding Mentorschap voor meer informatie.

 

Op jouw groei,
Erika Morren

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!