Succesvolle zakenmensen, topsporters, professoren. Iedereen stelt hun eigen doel(en) op. Doordat je een doel hebt, geeft het je meer focus. Hierdoor kun je gerichter kiezen hoe je je tijd, energie en geld besteedt. Het maakt je productiever en efficiënter. Ook geven doelen je op lange termijn een visie en op korte termijn motivatie.

Als je specifieke doelen stelt, kun je zien wanneer je iets bereikt hebt. Je ziet dan vooruitgang en dit geeft je voldoening en meer zelfvertrouwen. Je hebt dan bewijs wat je vaardigheden zijn en dat je kunt bereiken wat je wilt bereiken. Maak voor jezelf SMART doelstellingen (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden) om het haalbaar te maken, maar wel uitdagend.

Graag deel ik aantal voordelen met jou van doelen stellen. Lees gauw verder!

 

 

Voordelen

 

VOORDEEL 1: Focus.

Wanneer je start met een nieuwe baan komt er enorm veel op je af. Het kan zelfs zo zijn dat je er geen kennis van hebt, dus moet je je specialiseren op een bepaald vakgebied. Als je een doel vaststelt voor jezelf, geeft het je focus en hierdoor wordt je kans op succes verhoogd.

 

VOORDEEL 2: Duidelijkheid.

Met een doel breng je duidelijk in kaart wat je wilt en wat je wilt bereiken in een bepaalde periode. Het is belangrijk voor men om duidelijkheid te hebben, zowel op zakelijk gebied als op persoonlijk gebied.

 

VOORDEEL 3: Uitstel voorkomen.

Als je een doel stelt voor korte termijn, voorkomt het dat je dingen gaat uitstellen. Je wilt graag dat doel behalen in een bepaalde periode en daar ga je voor. Wanneer je achterloopt op schema, geeft dat een naar gevoel. Die gevoelens geven je extra doorzettingsvermogen.

Lange termijn doelen zorgen voor uitstelgedrag. Daarom is het belangrijk om van zo’n lange termijn doel meerdere korte termijn doelen te maken. Dit zorgt ervoor dat je het niet gaat uitstellen.

 

VOORDEEL 4: Het (on)mogelijke.

Als je goede doelen stelt, dagen deze je uit en laten je groeien. Ze dwingen je om te veranderen, beter te worden en meer te doen dan je normaal doet. De doelen helpen je niet alleen om meer te bereiken dan anderen die alleen maar denken en wensen, maar ze helpen je om meer te bereiken dan je eerst voor ogen had.

 

VOORDEEL 5: Richting.

Met een doel is het makkelijker voor jezelf om prioriteiten te stellen. Het is makkelijker om je te richten op de activiteiten die je laten groeien en juist de dingen die minder van belang zijn achter je te laten. Je kiest eenvoudiger waar je je tijd en energie wel en niet aan wilt besteden.

 

VOORDEEL 6: Meten.

Waar sta ik op het moment en wat heb ik tot nu toe bereikt? Zijn er bepaalde dingen waar ik moet bijsturen? Als je regelmatig dit soort vragen stelt aan jezelf, zorg je ervoor dat je grip houdt op de voortgang van bijvoorbeeld je persoonlijke ontwikkeling en je carrière. Het voordeel van doelen stellen is dat je regelmatig kunt meten wat je vorderingen en prestaties zijn.

 

VOORDEEL 7: Positief.

Veel mensen zijn negatief, omdat ze niet hebben wat ze willen. In plaats van dat ze er iets aan doen, verzinnen ze bijvoorbeeld excuses of geven ze hun omgeving de schuld.

Wanneer je doelen hebt, probeer je er niet onderuit te komen of verzin je geen smoesjes. Je geeft de situatie niet de schuld. Je zorgt ervoor dat je je doel nastreeft. Je concentreert je op wat je hebt, kunt en wilt hebben en niet op het gene wat je mist.

 

Ik hoop dat je iets hebt aan de voordelen die ik hierboven heb benoemd. We willen namelijk allemaal alles uit het leven halen, toch? Heb jij nog interessante voordelen? Laat het weten in een reactie hieronder. Ik ben erg benieuwd!

 

Wil jij zelfstandig ondernemen als bewindvoerder of mentor? Bekijk dan nu onze Praktijkopleiding Bewindvoering en Praktijkopleiding Mentorschap voor meer informatie.

 

Op jouw groei,
Erika Morren

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!