Bewindvoering kan behoorlijk druk en stressvol zijn. Je bent de hele dag druk bezig om allerlei zaken voor je cliënten te regelen. Maar hoe zorg je ervoor dat je je genoeg kunt concentreren?

 

Ik geef je graag een oefening om je concentratie te verbeteren:

Voor deze oefening is het belangrijk dat je rustig ergens kunt zitten of liggen. Neem geen deel aan het verkeer en laat je niet afleiden door telefoons of andere stoorzenders.

  1. Doe je ogen dicht en adem rustig in vier tellen in. Houd dit acht tellen vast en adem in zes tellen uit.
  2. Focus je op de geluiden van buiten. Dit doe je met je ogen dicht.
  3. Nadat je op de geluiden van buiten hebt gefocust ga je je focussen op de geluiden van binnen, ook met gesloten ogen.
  4. Nu ga je je op jezelf focussen en dan vooral op je ademhaling. Ervaar hoe je tot rust komt.
  5. Vervolgens ga je met je gedachten naar je lichaam. Begin eerst met je hoofd, je nek, je schouders en ga je hele lichaam af totdat je bij je tenen bent. Herhaal dit drie keer.
  6. Keer terug naar je ademhaling, adem drie keer diep in en blaas je adem daarbij hard uit.
  7. Nu mag je je ogen open doen en gaan staan. Schud je armen los, beweeg je hoofd en tot slot je benen.

Nu je weer helemaal tot rust bent gekomen, kan je je weer vol frisse energie concentreren op je taken en daarbij deze 3 tips in acht nemen:

 

3 tips voor een betere concentratie:

 

#Tip 1: Zoek de juiste werkplek.

Dit is erg belangrijk, want je bent hier vaak de hele dag bezig. Om je goed te kunnen concentreren is het belangrijk dat je kiest voor een rustige plek, weg van de ruis van het dagelijks leven. Rust betekent dan ook zonder sociale media. Zet je telefoon op stil of leg hem weg. Maak alleen maar gebruik van je telefoon tijdens je telefonisch spreekuur. Dan kan je op voorhand in calculeren dat je in die tijd gestoord kan worden en dat wanneer je taken hebt die belangrijk zijn, dat je die ervoor of erna plant. Mocht je je werkplek willen veranderen en bijvoorbeeld kleur geven, dan is het belangrijk om niet te felle kleuren te gebruiken. Rood en geel kunnen prikkelend zijn en gaan ten koste van je concentratie. Beter is het om blauw en wit te gebruiken. Naast het hebben van een rustige en mooie plek om te werken is het ook goed voor je concentratie als je in een ruimte bent met voldoende licht en zuurstof. Licht zorgt ervoor dat je je niet extra hoeft in te spannen om dingen te kunnen zien en zuurstof is een soort voeding voor je hersenen. Planten helpen je daar bij, deze geven immers zuurstof. Vrolijk je werkplek hier dus ook mee op.

 

#Tip 2: Maak elke ochtend (of avond) een to do lijst.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, to do lijsten. Dit zorgt ervoor dat je overzicht hebt. Taken indelen op prioriteit en aangeven hoeveel tijd je hieraan kwijt mag zijn. Dit helpt goed voor je concentratie, want je weet precies waar je aan toe bent. Het kost je slechts 10 minuten per dag om deze te maken. Zorg ervoor dat je niet wordt afgeleid tijdens deze 10 minuten. En tot slot, houd je aan de lijst die je tijdens deze 10 minuten hebt gemaakt. Ga niet gedurende de dag deze lijst aanvullen want dan verlies je juist kostbare concentratie.

 

#Tip 3: Denk positief.

Voorkom een negativiteitsstroom en train jezelf om positief te denken. Wanneer je negatief denkt blijft deze gedachte vaak in je hoofd hangen en dan wordt het lastig om je concentratie hoog te houden. Schuif je negatieve gedachtes opzij en focus je op je positieve gedachten. Het kan ook helpen om bijvoorbeeld geen kranten te lezen, geen nieuws te kijken en ook de radio wat vaker uit te zetten wanneer er nieuws op is. Nieuws is voor 80% negatief en ook niet altijd waarheidsgetrouw. Door hier de dag mee te beginnen (waar veel mensen een gewoonte van hebben gemaakt) en vaak ook te eindigen kan het zijn dat je je brein vult met al die negativiteit en dat dit zijn weerslag heeft op je emoties, op je gevoel gedurende de dag. Stop hier dus mee! En geloof me, als er echt een ramp gebeurt komt dit altijd bij je terehcht. Ik heb hier al jaren een stop op gezet. Sterker nog, ik vermijd het zelfs door geen televisieabonnement te hebben. Een fijne bijkomstigheid daarvan is dat ook de reclames aan mij voorbij gaan.

Hoe zit het met jouw productiviteit? Welke tips ga jij toepassen en welke tips heb jij voor het verhogen van je productiviteit? Ik ben erg benieuwd, laat hieronder een reactie achter. Dank je wel!

 

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Wil jij meer uit jezelf halen als bewindvoerder? Wil je groeien en zoek je een coach die jou daarbij kan helpen? Geef je dan nu op voor een groeisessie! Als je je aanmeld voor 31 augustus 2019 is de groeisessie helemaal GRATIS!

Lees hier meer>>

Ken je nog meer mensen waarvoor dit interessant is? Deel dan dit bericht in jouw netwerk!

Op jouw groei,
Erika

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!