Uit de armoede, uit de ellende, uit de comfort zone ..door “te doen”.

Succes ligt ALTIJD buiten je comfort zone!

Ik heb zelf jaren geleden armoede gekend. Nu sta ik aan de andere kant en help ik graag mensen uit de armoede. Groeien doe je door te doen en soms uit de comfort zone te stappen.

Een onderneming starten. Dat was ook een behoorlijke stap buiten mijn comfort zone. Ik had daar geen opleiding voor gevolgd. Dromen en doen. Maar hoe? Met wat? Hoe ziet de toekomst er dan uit? Heb ik aan het einde van de maand voldoende inkomsten om van te kunnen leven? Wat een bubbel van onzekerheid. Waarschijnlijk ben ik hierin niet de enige. En toch ben ik gestart. Ondanks onzekerheid, angst of twijfel. Niet alleen vanwege het feit dat ik mensen zou kunnen helpen, inspireren of zou kunnen bemoedigen, maar ook omdat het een stap buiten mijn comfort zone was waardoor ik groei, zowel persoonlijk als zakelijk. Wat een mooie overwinning.

Nu, 13 jaar later ben ik nog steeds blij met die gemaakte stap. Die grote stap uit de comfort zone!

Hoe stap jij uit jouw comfort zone?

 In dit blog vertel ik hoe je de eerste stappen zet.

 

3 stappen om jou uit je comfort zone te halen:

 

 #1 Wat is jouw angst?

Bepaal eerst waar je moeite mee hebt of waar je bang voor bent. Wat is voor jou op dit moment de grootste uitdaging? Angsten heeft iedereen. Ze kunnen lastig zijn en behoorlijk in de weg zitten wanneer je je doelen wilt bereiken.

Waarom zijn wij mensen toch bang voor van alles? Volgens veel psychologen zijn de angsten die je hebt uiteindelijk terug te leiden naar de angst om dood te gaan. Je lichaam en geest zijn constant bezig met overleven. Dat klinkt behoorlijk heftig. Als je bang voor iets bent wil je er zo ver mogelijk vandaan blijven. Angst voor spinnen, muizen of het hebben van hoogtevrees zijn angsten die je vast wel kent.

Allemaal natuurlijke angsten die bedoeld zijn om je lichaam te beschermen. Maar misschien ben je ook wel bang om op het podium te staan en te presenteren, vind je het eng om te verkopen of sta je met lood in je schoenen wanneer jou gevraagd wordt een speech te geven op een bedrijfsborrel.

Soms zijn deze angsten dus niet bepaald praktisch in het bedrijfsleven. Sterker nog, sommige angsten kunnen je behoorlijk belemmeren. Ze kunnen je leven overheersen en je ervan weerhouden om je doelen te bereiken.Wanneer je voelt dat je ergens bang voor bent wordt het tijd om je angst concreet te benoemen. Ga eens bij jezelf na waar je nu precies bang voor bent. Wat voor ergs zou er kunnen gebeuren? Wat is het absolute doemscenario en waar ben je dus echt bang voor?

Wanneer je voor jezelf opschrijft wat er in het ergste geval zou kunnen gebeuren merk je dat je angsten vaak niet terecht zijn. Zodra je het concreet op papier zet voor jezelf zie je pas hoe vreemd je angsten eigenlijk kunnen zijn.

 

#2 Geen beperkingen, maar kansen

De tweede stap op weg naar een overwinning buiten je comfort zone. Angsten zorgen voor beperkingen. Je hebt bij de vorige stap al  je angsten opgeschreven. Nu wil ik dat je daar tegenover opschrijft wat je kansen en mogelijkheden zijn. Wat als je het wel doet, wat als je wel die stap zet? Je dromen, je doelen. Schrijf ze op.

Wat hierbij ook belangrijk is om te benoemen welk gevoel het je geeft. Wat is je grote WAAROM? Wat geeft jouw voldoening als je dit doel hebt bereikt en waarom? Waarom wil je het zo graag?

 

#3 Angst overwin je door te doen

Zie het als in de wachtrij staan bij de achtbaan. Je voelt de adrenaline en na afloop sta je nog te shaken. Ken je dat gevoel? Je wilt eigenlijk omdraaien, maar ja dat ziet er ook zo raar uit voor de mensen die achter je staan. Er is geen weg meer terug. Wanneer je steeds dichterbij komt voel je de adrenaline toenemen en gaat je hart steeds sneller kloppen. Als het dan eindelijk -na lang wachten- zover is zijn het ongeveer 3 minuten TOTALE angstbeleving en…..is het alweer voorbij voordat je er erg in hebt. Vervolgens haal je opgelucht adem wanneer je aan het einde bent gekomen en de beugel of gordel los mag. Je hebt het overleefd! Maar wat vervolgens een heerlijk gevoel geeft is de euforie, de overwinning, je hebt je angst overwonnen. En hoe? Door het te DOEN! Door in de rij te gaan staan, jezelf te dwingen niet af te gaan voor de mensen die na jou in dezelfde rij staan en dus te blijven staan in die rij en tot slot door in te stappen in die achtbaan, je over te geven aan je angst. Geweldig!

 

Nog even kort samengevat; Herken wanneer je angst voelt en benoem je angsten concreet. Stel je doelen en dromen vast en je grote “waarom” en probeer het te doorbreken door de kansen aan te grijpen en het gewoon te doen. Zo kun je zowel de angst als de belemmering voor jezelf wegnemen. Bovendien, wanneer je uit de comfort zone stapt (en dat gebeurt zodra je iets engs doet) ga je GROEIEN. Dat wil je toch?

 

Heb jij nou nog meer tips om angsten te overwinnen? Plaats jouw tip hieronder als commentaar. De beste tip ga ik deze maand belonen met een kortingsvoucher van 25% die je in kunt leveren bij een PE training.

Ken jij iemand die ook kans wil maken op deze kortingsvoucher? Deel dan dit blog met die persoon. Gun je iedereen die je kent die kans? Dan zou ik zeggen, deel dit blog met je hele netwerk. Ben ik je heel dankbaar voor in ieder geval! 

Op jouw groei,
Erika Morren

 

 

 

Wil jij goed voorbereid zijn op jouw volgende stap?

Ben je nog geen bewindvoerder, maar wil je graag bewindvoerder worden en zoek je nog een passende opleiding? Schrijf je dan in voor onze Praktijkopleiding Bewindvoering>>

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!