Een cliënt help je niet alleen door hem of haar onder bewind te stellen, maar ook door de cliënt adviezen te geven over hoe een dergelijke situatie met schulden in de toekomst te voorkomen. Het uitgavenpatroon  van de cliënt moet structureel veranderen. Als je daar aandacht aan besteed, help je de cliënt niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn! En dat is toch iets dat we allemaal willen?

Vroeger zat ik zelf ook in de armoede. Toen moest ik creatief leren omgaan met geld. In deze blog deel ik wat ik toen heb geleerd. Deze tips kun je geven aan je cliënten. En wie weet heb je er zelf ook iets aan!

De beste budgettips op een rij

#tip 1 Word lid van plaatselijke verkoop- en weggeefgroepen op Facebook. Hier worden regelmatig zeer goedkope of zelfs gratis spullen aangeboden. Ook kun je hier spullen verkopen die je niet meer nodig hebt.

#tip 2 Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) kan zo’n 80 euro per jaar besparen als het huishouden de tijd van het douchen terugbrengt van het gemiddelde 9 minuten naar 5 minuten. Gebruik hiervoor een kookwekkertje. Korter douchen is bovendien beter voor je huid!

#tip 3 Zet je apparatuur, zoals de magnetron, écht uit door de stekker uit te halen na gebruik.

#tip 4 Ruim je kasten en je laatjes weer eens een keer op. Zo kom je weer een voorraad aan pennen tegen en andere materialen die je anders heel snel nieuw zou kopen. Wie weet kom je zelfs spullen tegen die je niet meer gebruikt en kunt verkopen!

#tip 5 Loop je verzekeringen eens goed na. Heb je de verzekeringen die je nu hebt allemaal nodig? Ben je niet toevallig dubbel verzekerd?

#tip 6 Wil je lagere stookkosten? Verwarm alleen de ruimte waar je bent. Zet radiatoren in andere ruimtes uit. Sluit tussendeuren. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Zet de thermostaat ook één graad lager dan je gewend bent en doe een warme trui aan.

#tip 7 Doe het licht uit in ruimtes waar niemand is. Als je vaak een ruimte in en uit gaat, kan een licht- of bewegingssensor uitkomst bieden. Ook een tijdklok kan handig zijn.

#tip 8 Wen jezelf aan om het Ecoprogramma te gebruiken van de vaatwasser en laat hem pas draaien als hij vol is. De vaat wordt net zo schoon en je bespaart energiekosten.

#tip 9 Wil je makkelijk energie besparen? Door de wasmachine op 40°C te zetten in plaats van 60°C, word je was even schoon en bespaar je energie!

#tip 10 Kook je water voor thee, pasta, rijst of groente? Let er dan op dat je niet meer water kookt dan nodig is. Hoe meer water je verwarmt, hoe meer het kost. Vul eerst je kop of kom met het benodigde water, en giet dit daarna in de waterkoker. Zo kook je nooit meer water dan nodig.

#tip 11 Stel je boiler in op 60 ºC. Lager dan 60 ºC is echter niet verstandig in verband met legionella en bacteriegroei.

Ga je deze tips doorgeven aan je cliënten? Geef je eigenlijk wel eens tips over omgaan met geld aan je cliënten? Heb je zelf toevallig iets aan deze tips? Ik hoor het graag in een reactie hieronder. Als je een reactie plaatst, krijg je als beloning een cadeau van me, namelijk mijn e-book getiteld DE AMBITIE CODE. Dit e-book is een samenvatting van de twaalf stappen van DE AMBITIE CODE en bevat allerlei nuttige tips voor ondernemende bewindvoerders.

Vind je het ook belangrijk om het goed te doen voor je cliënten? Wil je plezier ervaren in je dagelijkse werkzaamheden? Dan wil ik jou graag helpen. Ik nodig je uit om deel te nemen aan mijn GRATIS seminar “DE AMBITIE CODE”. Ik leer je tijdens dit seminar hoe je plezier krijgt in je werk door efficiency toe te passen.

Klik hier om je aan te melden.

Ik kijk uit naar je reactie en deelname aan het seminar!

Op jouw groei!
Erika Morren

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!