Vandaag is het de Dag van de Ondernemer. Het succes van een onderneming is vaak zeer afhankelijk van de strategie van de concurrentie. Voorkom dat je strategie blijft hangen in de planningsfase. Voor veel managers is de strategische planning een vervelende routineklus waar enorm tegenop wordt gekeken. Het komt vaak voor dat de opgestelde bedrijfsstrategie blijft hangen in de planningsfase (wat natuurlijk zonde is).

Strategische beslissingen overdenk je goed, toch? Helaas is dat niet zo, want het brein is daar niet op ingesteld. Je kunt een strategisch besluit net zo snel nemen als een aankoop van een notitieblok. Wanneer je een positief gevoel hebt over een bepaalde beslissing, stop je naar het kijken van andere mogelijkheden.

Graag deel ik de meeste gemaakte strategische fouten met jou, want ik gun jou ook een goede onderneming. Lees snel verder voor de meest gemaakte fouten.

 

Strategische fouten

 

FOUT 1: Slechts één dag per jaar besteden aan de strategie.

Je kunt niet in één dag een goede strategie ontwikkelen. Dit vereist volledige voorbereidingen en reflectie. Bovendien moeten alle belanghebbenden worden betrokken. Noteer daarom de datum van de jaarlijkse strategievergadering. Laat het kernteam de meest urgente zaken bespreken en alle informatie op tijd doorgeven aan iedereen. Zo is iedereen volledig voorbereid en kan je snel beslissingen maken tijdens de jaarlijkse strategievergadering.

FOUT 2: Geen gebruik maken van een evaluatie.

Als er geen beoordeling is voor jouw strategie en er niet op tijd wordt bijgestuurd, heeft een strategische planning geen zin. Evalueer daarom regelmatig. Plan bijvoorbeeld vaste momenten in om alles te evalueren.

FOUT 3: Vooraf geen analyse maken.

Bedrijven keren zich vaak in zichzelf en vergeten de evolutie van de markt. Daarom is het belangrijk om de markt, je concurrenten en je eigen concurrentievoordelen minstens één keer per jaar zorgvuldig te bekijken.

FOUT 4: Gedachte alles alleen te moeten doen.

Ondernemers denken soms dat ze er alleen voor staan. Hierdoor maken ze niet de groei door die wel mogelijk is voor hun bedrijf. Door te delegeren aan je personeel, heb je zelf meer tijd voor de hoge prioriteiten. Doordat je de werkzaamheden verdeelt, kun je samen sneller werken naar de doelen van jouw onderneming.

FOUT 5: Het verwaarlozen van de uitvoering.

Veel ondernemers denken dat alles draait om het opstellen van de strategie en dat de uitvoering vanzelf volgt. Dat is helaas niet het geval. Zorg ervoor dat de hele organisatie de strategie goed en daadwerkelijk uitvoert. Hierdoor voorkom je dat je strategische planning niet voor niks is geweest.

 

Herken jij een paar fouten en heb je er al een aantal zelf ervaren? Of heb ik je nu geholpen om te voorkomen zo’n fout te maken? Laat het weten in een reactie hieronder. Ik ben erg benieuwd!

Heb jij je PE punten/bijscholing voor dit jaar nog niet (helemaal) behaald? Wij bieden een aantal trainingen aan binnen een online portaal om toch je punten/bijscholing te behalen. Dus heb je nog 2, 4 of zelfs 8 PE-punten/bijscholing nodig, kan je deze behalen via ons PE Masterprogramma! Meld je nu aan door een e-mail naar relaties@bewindservicedesk.nl te sturen of bel naar 085 – 273 63 26.

 

Op jouw groei,
Erika Morren

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!