In december is het altijd erg druk met de aanvragen voor extra leefgeld. Sinterklaas, kerst, oud & nieuw en de schoolvakantie zorgen vaak voor extra uitgaven. Heb je hiervoor gereserveerd voor jouw cliënten? Dan is er meestal in het budgetplan geen man over boord en kan je samen met je cliënt besluiten extra leefgeld uit te laten betalen vanuit een reservepotje.

Maar hoe zit het met jouw (persoonlijke of) zakelijke financiën? Wanneer je elke maand goed bijhoudt wat je aan gelden ontvangt en waar het aan uitgegeven wordt, dan weet je ook wat je te wachten staat op je jaarrekening. Soms is het slim om bijvoorbeeld te investeren in een nieuwe laptop of iets dergelijks zodat je niet teveel belasting hoeft te betalen. Het is ook verstandig om dit te bespreken met je accountant of een financieel adviseur. 

Als je toch moeite hebt met begroten of je uitgaven te beperken (vooral in deze maand), lees dan verder voor mijn 5 tips. Je kunt ze natuurlijk ook delen met al je cliënten!

5 tips voor het omgaan met een dure decembermaand

#Tip 1 Maak een keuze bij cadeaus

Geef je elkaar of je kinderen met sinterklaas en met kerst cadeautjes? Maak een keuze: allebei is echt niet nodig. Vier je kerst, maar wil je sinterklaas niet helemaal aan jou en je kinderen voorbij laten gaan? Geef dan regelmatig een cadeautje in de schoen. Dit kost veel minder geld en je kunt dan het plezier wat meer verdelen.

#Tip 2 Maak het zelf

Dit vind ik een mooie manier om meer bij de kerstgedachte aan te sluiten. Sinterklaas vind ik echt een kinderfeest waarbij het om het uiterlijk draait. Wij volwassenen doen allemaal alsof en het gaat meer om de hoeveelheid cadeaus. Bij Kerstmis gaat het mij toch meer om de gedachte erachter, om de moeite die erin gestoken is.

Door zelf cadeaus te maken heb je vaak meer waardering voor wat je geeft of krijgt. Ook voor kinderen kan het een belangrijke les zijn. Dat ze ook verder kijken dan een prijskaartje en er zelf moeite voor (moeten) doen. En hopelijk gaan ze ook na hun kindertijd zelf cadeaus maken!

Over het algemeen kosten cadeaus die je zelf maakt minder dan wanneer je ze in de winkel koopt. En het is nog leuk om te doen ook!

#Tip 3 Beter zelf koken dan uit eten

Uiteraard is het altijd erg leuk om te eten bij een restaurant. Maar dat kost geld. Als je hier maandelijks rekening mee houd dan is er niets aan de hand. Maar als je alleen uit eten gaat in speciale maanden zoals de decembermaand, dan zijn het al gauw extra uitgaven. Het ligt voor de hand te zeggen dat het goedkoper is om zelf aan de slag te gaan in de keuken. Als je iets speciaals kookt heb je vaak wel meer plezier en voldoening van hetgeen je eet. Bovendien weet je wat je eet. In sommige restaurants moet je maar afwachten of het goed is (of vers). Het zou zonde zijn als dat tegenvalt. Maak een bijzonder gerecht van zodat je er ook echt van kunt genieten.

#Tip 4 Verdeel de kosten bij een kerstdiner

De kosten voor een kerstdiner hoeven niet allemaal neer te komen op jou als gastheer of -vrouw. Spreek onderling af hoe de kosten worden verdeeld of laat de gasten ook iets meenemen. Een zogeheten ‘tikkie sturen’ is razend populair. Je kunt op deze manier heel gemakkelijk kosten verdelen en ook daadwerkelijk het geld ontvangen.

#Tip 5 Beperk je uitgaven met oud & nieuw

Zie je al op tegen al die dure flessen champagne die je voor oud&nieuw aan moet schaffen? Stap af van het idee dat lekkere bubbels altijd duur hoeven zijn. Vraag bij je slijterij bijvoorbeeld om een lekkere fles Cava, dit is een stuk goedkoper en smaakt net zo lekker. Laat het vuurwerk dit jaar achterwege en geniet van de pijlen en het geknal van de buurt. De pret duurt maar even, terwijl je wel tientallen euro’s de lucht in schiet. Als je gewoon rustig om 00:00 uur om je heen kijkt geniet je van al het vuurwerk van anderen. Als je zelf vuurwerk moet afsteken heb je daar geen oog voor en dat is erg zonde.

Heb jij wel eens moeite gehad met je budget (of die van je cliënten) deze maand? Wat heb je zoal geleerd van die ervaring? We zijn erg benieuwd. We horen het graag in een reactie hieronder!

 

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Moet jij nog je laatste PE punten halen voor 2019? Dan hebben wij de oplossing voor jou! Boek dan nu bij ons een groeisessie. Tijdens deze groeisessie word je uitgedaagd om aan de slag te gaan met je strategie. Een goed begin voor 2020!

Lees hier meer>>

Ken je nog meer mensen waarvoor dit interessant is? Deel dan dit bericht in jouw netwerk!

 

Op jouw groei,
Erika

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!