Toen ik startte met mijn bedrijf wilde ik aanvankelijk geen personeel en daarom begon ik een franchiseorganisatie. Toen mijn organisatie na een aantal jaar dusdanig snel begon te groeien, besefte ik dat ik toch echt personeel moest gaan aannemen. Ik heb toen aan den lijve mogen ondervinden dat leidinggeven echt een vak apart is.

Jij hebt vast door de jaren heen al voor meerdere werkgevers gewerkt. Waarschijnlijk was één daarvan je favoriet, en heb je ook werkgevers gehad die je liever kwijt dan rijk was. Ik gok dat je het ook helemaal niet leuk vond om voor die bedrijven te werken. Goed leidinggeven is namelijk essentieel voor de werksfeer en de motivatie van de medewerkers.

Inspireren

Een goede leidinggevende weet zijn of haar medewerkers te inspireren door de medewerker centraal te stellen. Het is belangrijk om goed te communiceren met medewerkers, ook als dingen niet gaan zoals ze moeten. Om de hete brei heen draaien leidt alleen maar tot weerstand. Toch moet je je ook altijd richten op de dingen die goed gaan. Dat is net zo leerzaam voor de medewerker, en geeft extra motivatie.

Hoe wordt je een goede, inspirerende leidinggevende? Deze zeven tips kunnen jou helpen:

#tip 1 Stel een complimentendag in. Het klinkt suf, maar een complimentendag laat mensen denken over wat er goed gaat binnen het bedrijf. Wie een compliment krijgt, vertelt dat thuis trots en zet zich extra in voor de zaak.

#tip 2 Draag je visie over aan je medewerkers. Welke bijdrage wil jij leveren aan de wereld? Welke doelen wil je halen? Maak een presentatie en vertel enthousiast over het hoe en waarom. Je medewerkers moeten je visie omarmen. Dat zal hun passie voor je product/dienst aanwakkeren.

#tip 3 Zie het belang van elk onderdeel. Uiteindelijk is de directeur net zo belangrijk als de postbezorger. Elke medewerker is essentieel voor het bedrijf, anders zou je ze niet hebben aangenomen!

#tip 4 Ken je beperkingen en sta open voor ideeën. Een goede leidinggevende kent zijn tekortkomingen en omringt zich met medewerkers die hem of haar aanvullen.

#tip 5 Communiceer helder. Zorg dat het duidelijk is wat de doelstellingen van het bedrijf zijn, hoe je dat wilt bereiken en wat je van de medewerker verwacht. Duidelijkheid geeft rust.

#tip 6 Een functioneringsgesprek is geen afbrandgesprek. Vermelden wat goed gaat, is net zo belangrijk en leerzaam als vermelden wat niet goed gaat. Als jij niet aangeeft wat je goed vindt gaan, kan de medewerker daar onzeker over zijn. Zorg dus voor een evenwichtig gesprek met je medewerker.

#tip 7 Investeer in teambuilding. Plan leuke uitjes in samenspraak met je team en neem het initiatief voor een vrijmibo.

Plan voor jezelf dagelijks een moment in om je leiderschap van die dag te evalueren en eventueel nieuwe plannen te maken. Want goed leiderschap levert op lange termijn veel geld op.

Geef jij je medewerkers ook complimenten en geef je aandacht aan teambuilding? Waar loop jij tegenaan met leidinggeven? Je zou anderen enorm helpen met je inzichten. Jouw reactie is zeer welkom!

Vind je het ook belangrijk om het goed te doen voor je cliënten? Wil je plezier ervaren in je dagelijkse werkzaamheden? Dan wil ik jou graag helpen. Ik nodig je uit om deel te nemen aan mijn GRATIS seminar “DE AMBITIE CODE”. Ik leer je tijdens dit seminar hoe je plezier krijgt in je werk door efficiency toe te passen.

Klik hier om je aan te melden.

Op jouw groei,
Erika Morren

 })

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!