Toen ik startte met mijn bedrijf kon ik gemakkelijk vanuit huis werken, lekker rustig mijn cliënten bestand opbouwen en had ik voldoende controle en overzicht. Ik denk dat elke bewindvoerder zich hier wel in herkent. Maar, op een gegeven moment besefte ik dat ik toch echt personeel moest gaan aannemen. Iemand niet kunnen helpen, dat wilde ik niet. Ik had duidelijk hulp nodig! Ik heb toen aan den lijve mogen ondervinden dat leidinggeven echt een vak apart is. Goed leidinggeven is namelijk essentieel voor de werksfeer en de motivatie van de medewerkers.

Inspireren & motiveren

Een goede leidinggevende weet zijn of haar medewerkers te inspireren door de medewerker centraal te stellen. Het is belangrijk om goed te communiceren met medewerkers, ook als dingen niet gaan zoals ze moeten. Om de hete brei heen draaien leidt alleen maar tot weerstand. Toch moet je je ook altijd richten op de dingen die goed gaan. Dat is net zo leerzaam voor de medewerker, en geeft extra motivatie. Hoe wordt je een goede, inspirerende leidinggevende? Deze zes tips kunnen jou helpen:

#1 Stel een complimenten dag in. Het klinkt suf, maar een complimenten dag laat mensen denken over wat er goed gaat binnen het bedrijf. Wie een compliment krijgt, vertelt dat thuis trots en zet zich extra in voor de zaak.

#2 Zorg dat je medewerkers zich kunnen vinden in jouw visie. Welke bijdrage wil jij leveren aan de wereld? Welke doelen wil je halen? Maak een presentatie en vertel enthousiast over het hoe en waarom. Je medewerkers moeten je visie omarmen. Dat zal hun passie voor je product/dienst aanwakkeren.

#3 Elke medewerker is waardevol. Uiteindelijk is de directeur net zo belangrijk als de postbezorger. Elke medewerker is essentieel voor het bedrijf, anders zou je ze niet hebben aangenomen!

#4 Sta open voor ideeën. Een goede leidinggevende kent zijn tekortkomingen en omringt zich met medewerkers die hem of haar aanvullen. De beste ideeën ontstaan namelijk wanneer medewerkers voelen dat daar ruimte voor is. Soms moet je loslaten en vertrouwen dat het goed komt. Ook zonder jou!

#5 Communiceer helder. Zorg dat het duidelijk is wat de doelstellingen van het bedrijf zijn, hoe je dat wilt bereiken en wat je van de medewerker verwacht. Overleg op regelmatige basis of maak daar afspraken over. Informeer ook of alles wat je zegt goed is overgekomen. Het helpt als je je medewerker vraagt om iets wat je hebt gezegd te herhalen of samen te vatten. Duidelijkheid geeft rust.

#6 Investeer in teambuilding. Plan leuke uitjes in samenspraak met je team en neem het initiatief voor een gezellige “vrijmibo”. Het is niet alleen leuk, maar het kan je zelfs ook waardevolle informatie geven over hoe iemands soft skills zijn. Ook gezamenlijk lunchen of koffiedrinken kan net even mensen het gevoel geven dat je om ze geeft. En af en toe tussendoor ook even informeren hoe het met iemand gaat of hoe het weekend was kan natuurlijk ook geen kwaad. Plan voor jezelf dagelijks een moment in om je leiderschap van die dag te evalueren en eventueel nieuwe plannen te maken. Want goed leiderschap levert op lange termijn veel geld op. Durf ook gewoon om feedback te vragen.

Waar loop jij tegenaan met leidinggeven? Je zou anderen enorm helpen met je inzichten. Jouw reactie is zeer welkom!

Op jouw groei,

Erika Morren

 

 

 

Wil jij meer uit jezelf halen en een betere leider worden?

Vind je het ook belangrijk om het goed te doen voor je cliënten? Wil je plezier ervaren in je dagelijkse werkzaamheden? Een betere leider worden? Dan wil ik jou graag helpen. Je kunt bij ons een coaching sessie boeken alleen of met je team.

 
Hulp bij het inwerken van nieuwe medewerkers nodig?

We hebben ook een waardevolle praktijkopleiding ontwikkeld speciaal voor jouw medewerkers. Hier leren ze alles over het vak van bewindvoering wat zeker kan helpen als ze net bij jou in dienst komen. Ik ben zelf nog altijd van mening dat een kwalificerende HBO opleiding echt niet voldoende is om dit vak goed uit te kunnen oefenen. Deze opleiding scheelt jou veel inwerktijd want het speelt daar goed op in! Het is een blended-learning programma waardoor je medewerkers slechts twee dagen klassikaal les krijgen en de rest van de lessen kunnen ze volgen op afstand. Bijvoorbeeld gewoon onder werktijd, bij jou op kantoor! Dat scheelt jou tijd en ook nog eens reiskosten. Ze kunnen als dat gewenst is ook casussen inbrengen waardoor misschien het werk zelfs gewoon door kan gaan. Ze leren en werken tegelijk met behulp van rijk ervaren docenten. Onderwerpen die aan bod komen in deze opleiding zijn o.a. wetgeving omtrent curatele, beschermingsbewind en mentorschap, welke taken er zijn voor een bewindvoerder en hoe je die zo efficiënt mogelijk uitvoert, bestuursrecht, belastingzaken, hoe je een schuldenbewind op een goede manier aanpakt, wat je doet bij cliënten met vermogen en er is een klassikale lesdag communicatie met rollenspellen. Ze sluiten de opleiding af met een theorie & praktijkexamen en ontvangen na afloop een certificaat die je bij de handhaving richting het kwaliteitsbureau kunt gebruiken.

 

Efficiënt, waardevol en een hele goede daad vanuit jouw leiderschap!

Waardevol bericht om te delen met je netwerk? Dank je wel!

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!