Weet je nog dat je vroeger als kind snel enthousiast raakte over kleine dingen? Maar naarmate je ouder wordt, lijkt het alsof dat enthousiasme over de kleine dingen steeds minder wordt. Als je een kleine fout maakt, dan voel je je er vaak slecht over. Maar als je een kleine prestatie behaalt, dan voel je je er bijna nooit goed bij. Is dat niet apart?

Heb jij ooit meegemaakt dat je jouw doel probeert te bereiken maar gaandeweg opgeeft? Misschien door de gedachte dat het doel onbereikbaar of onmogelijk is. Of omdat je keihard je best doet, maar je niet vooruit lijkt te komen. Mensen zijn van nature ingesteld op het zien van problemen. We voelen ons al snel schuldig over wat we niet kunnen. We geven te snel op door deze gedachten.

 

Juiste mindset

Wanneer je succesvolle mensen om je heen ziet, denk je dat zij moeiteloos hun doelen bereiken. Zij hebben geluk en ik niet, denk je dan. Of hebben zij talent voor iets en ik niet? Misschien hebben ze talent, maar om succesvol te zijn is meer nodig dan alleen talent. Wat hebben die succesvolle mensen dat ik wellicht mis? Een bepaalde mindset. Zij kijken anders naar hun doelen.

Als iets niet lukt, zou je het niet moeten zien als falen. Je zou de mislukte pogingen beter kunnen zien als manieren die niet werken. Neem je mislukte pogingen mee en verander deze in successen. Focus op wat je wilt bereiken. Zorg ervoor dat je mindset bestaat uit een positieve instelling. Je kunt de mislukte pogingen dan zien als kleine stappen op weg naar een groot succes.

Wees blij met alles wat je al bereikt hebt en ga door met het behalen van nieuwe doelen. Als je bijvoorbeeld met een studie begint, helpt het om elk vak dat je haalt te vieren. Geniet van het gevoel om nieuwe dingen te ontdekken. Ook als je dus ontdekt wanneer iets niet werkt. Met zo’n mindset bestaat falen niet. Met deze instelling blijf je gemotiveerd en geniet je van de reis, in plaats van dat je alleen maar naar de eindbestemming kijkt.

Vier je kleine prestaties

Vier je kleine overwinningen, hoe klein ze ook zijn. Het helpt je om positief te blijven en vertrouwen te hebben in de toekomst. Met de juiste mindset realiseer je je ook dat je geen grote doelen zal bereiken in een dag, een week, een maand of zelfs een jaar. Tuurlijk, het is belangrijk dat je je focust op wat je wilt bereiken, maar zonder die kleine, cruciale stappen kom je niet heel ver. Vier dus ook je kleine prestaties, want deze laten je beseffen dat je dichterbij de grote doelen komt.

Waardeer wat je al hebt bereikt

Kijk niet naar wat je niet hebt bereikt, maar kijk naar wat je al wel hebt bereikt. Geniet niet alleen van het moment waarop je je doel hebt bereikt, maar van elk moment. Leef in het hier en nu. De kleine dingen die je nu doet, zijn ontzettend belangrijk. Het is de combinatie van al je kleine momenten en stappen, die uiteindelijk leiden naar het bereiken van je grote doelen. Het is net rente opbouwen over een lange periode: kleine bedragen die uiteindelijk een grote som opleveren.

Zet jezelf niet onder druk. Stel bijvoorbeeld geen onrealistische deadlines voor het bereiken van jouw doelen, want dit maakt het moeilijker voor jezelf en de kans is groot dat je ontmoedigt raakt als je keer op keer je deadline mist. Wees dus redelijk voor jezelf.

 

Ervaar jij dit ook allemaal zo? En heb je hier wat van geleerd? Laat het weten in een reactie hieronder! We zijn erg benieuwd.

Wil jij zelfstandig ondernemen als bewindvoerder of mentor? Bekijk dan nu onze Praktijkopleiding Bewindvoering en Praktijkopleiding Mentorschap voor meer informatie.

 

Op jouw groei,
Erika Morren

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!