Een paar weken geleden viel er bij mij een brief op de mat van de gemeente. ‘Verduurzaming van de gemeente’ stond op de envelop. Geïntrigeerd begon ik de brief te lezen. Het ging over zonnepanelen. De gemeente wil dat zoveel mogelijk huiseigenaren zonnepanelen laten installeren op hun dak. Om deze wens een steuntje in de rug te geven, bied de gemeente een ‘sociale lening’ aan.

Deze sociale lening dekt de volledige aanschaf van de zonnepanelen. Gebruikers betalen deze lening maandelijks terug met een rente van 1,5%. De maandelijkse terugbetaling plus rente is meestal lager dan de gewonnen energiebesparing. Na circa 15 jaar hebben ze deze lening afbetaald.

Het klinkt ideaal: Per maand ben je minder geld kwijt. Het verschil is een paar euro, je huis wordt meer waard en je draagt een steentje bij aan het milieu. Mogelijk heb je nu dezelfde gedachte die ik had: ‘Dat klinkt te mooi om waar te zijn’. Daarom heb ik voor je uitgezocht wat voor haken en ogen er nog meer aan een sociale lening zitten. In dit blog deel ik mijn bevindingen met je, dus lees snel verder.

Verder in de problemen

Mogelijk hebben je cliënten al wel eens bij je aangeklopt met: ‘Ik kreeg een geweldige aanbieding voor een sociale lening…’ Wat zeg je daarop?

Je cliënt heeft al schulden, nog meer schulden is natuurlijk niet verstandig. Om te beginnen wordt óók een sociale lening geregistreerd in het BKR.  Het is nog maar de vraag of de sociale lening wordt toegekend aan een persoon met schulden.

Dan is er het terugbetalen. Een sociale lening heeft geen hoge rente, maar je bent uiteindelijk toch meer geld kwijt dan dat je het zelf betaald van spaargeld. En als er een keer een betaling wordt gemist, volgt er een boete. Dit brengt de lener alleen maar verder in de problemen.

Waarom wil je cliënt eigenlijk een sociale lening? Heeft hij of zij een nieuw bed nodig? Een nieuwe wasmachine? Of wil hij of zij die droomgitaar kopen? Wat de reden ook is, het lijkt mij verstandiger om op marktplaats te kijken.

Even terugkomend op mijn voorbeeld. Bij de lening in het voorbeeld is het ook belangrijk dat je bekijkt of je met de besparing van energie je geld en de rente kunt terugverdienen. Dus is het een investering en kan het zijn geld waard zijn. Als je voor deze investering een hypotheek neemt ben je misschien duurder uit dan met een sociale lening van de gemeente.  Toch blijft het waarschijnlijk altijd goedkoper als je het vanuit je eigen spaargeld direct kunt betalen.

Wat is jouw mening over sociale leningen en dit voorbeeld? We horen het graag in een reactie hieronder!

12 april organiseren we wederom het succesvolle seminar de AMBITIE CODE! Op dit seminar haal je voor een onkostenvergoeding van nog geen € 59,80 4 PE punten, zijn er interessante gastsprekers en het is een uitstekende gelegenheid om te netwerken. Ben je er ook bij? Koop hier je tickets.>>

Op jouw groei,
Erika Morren

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!