We kennen twee soorten bewindvoering, beschermingsbewind en WSNP-bewind, beide worden uitgevoerd door een professionele bewindvoerder. Iemand kan zowel onder beschermingsbewind staan voor het beheren van de financiën als onder WSNP-bewind voor het hebben van schulden. Juist omdat ze beide goed samen kunnen, is het soms verwarrend wat ze inhouden los van elkaar.

In dit blog ga ik je uitleggen wat de verschillen zijn tussen beschermingsbewind en WSNP-bewind.

 

Verschil beschermingsbewind en WSNP-bewind:

 

Beschermingsbewind
Beschermingsbewind is een maatregel, ingesteld door de kantonrechter en is bedoeld voor mensen die door hun lichamelijke of geestelijke gesteldheid tijdelijk of blijvend niet in staat zijn om hun financiële belangen te behartigen, maar kan ook ingezet worden bij mensen met problematische schulden. Als beschermingsbewind-voerder word je benoemd door de kantonrechter en moet je jaarlijks verantwoorden.

De aanvraag van beschermingsbewind kan door een familielid tot 4e graad gedaan worden of door de officier van justitie, wanneer er geen familie (vindbaar) is kan je ook zelf een verzoek doen. De looptijd van dit traject kan oneindig zijn (tot het overleiden van diegene die onder bewind is gesteld).

 

WSNP-bewind
WSNP betekend Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Dis is een wet die de rechter gebruikt om schulden te saneren. WSPN kan pas worden ingesteld als er geen regelingen getroffen kunnen worden met de schuldeisers.

Als WSNP-bewindvoerder zorg jij ervoor dat de schuldenaar zich optimaal inspant om zoveel mogelijk geld af te lossen aan de schuldeisers. Ook zorg je ervoor dat er geen nieuwe schulden ontstaan.

De aanvraag voor WSNP-bewind kan je zelf doen. Bijvoorbeeld wanneer je failliet bent of problematische schulden hebt. Dit moet wel via de rechtbank na het volgen van een minnelijk traject. De looptijd van dit traject duurt in principe 3 jaar. In sommige gevallen kan dit korter zijn, maat het is nooit korter dan een jaar.

 

Wist jij van de verschillen af tussen beschermingsbewind en WSNP-bewind? Wat was jou onduidelijk en wat niet? Waar ben jij weleens tegenaan gelopen? Ik ben benieuwd. Laat het mij weten onderin de reacties!

 

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Wil jij meer uit jezelf halen en aan de slag als bewindvoerder? Meld je dan aan voor onze Post hbo-praktijkopleiding bewindvoering.

Lees hier meer>>

 

Ken je nog meer mensen waarvoor dit interessant is? Deel dan dit bericht in jouw netwerk!

 

Op jouw groei,
Erika

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!