Het ene moment heb je alles onder controle, het andere moment leef je in chaos. Je leven op orde houden klinkt geweldig, maar ‘alles onder controle hebben’ is eigenlijk maar een mythe. Je zult het nooit volledig onder controle hebben. Dat bestaat niet. Er zijn echter veel dingen waar je wel invloed op hebt en die je aan kunt pakken dat je weer het gevoel hebt je leven op orde te hebben.

Structuur creëren in ieders leven is niet eenvoudig. Sommigen zijn van nature ordelijker en meer georganiseerd dan anderen. Hoe kun je beter grip hebben op je leven? Hoe houd je overzicht? Graag deel ik een aantal tips om je verder op weg te helpen!

 

Krijg meer grip op je leven

 

TIP 1: Leer je tijd weer te beheersen

Bedenk hoe je jouw tijd wilt besteden. Tenzij het een ontspannende tijd is, zal iedere activiteit die geen daadwerkelijke resultaten oplevert of niet succesvol is, tijdverspilling zijn. Kies gewoon wat van belang is voor jou en wat niet. Maak een lijst van de dingen die je gewoonlijk elke dag of week doet en noteer de tijd die je aan elke activiteit besteedt. Selecteer vervolgens items uit je lijst en vink de dingen aan die nutteloos zijn voor jouw leven en die te veel tijd besteden.

TIP 2: Geef jezelf een bedtijd en sta eerder op

Je hoeft geen kind te zijn om een bepaalde bedtijd te hebben. In feite heb je die net zo hard nodig. Houd een vaste tijd aan zodat je niet langer opblijft dan nodig. Eerder opstaan zal een lastige zijn voor avondmensen, maar ’s ochtends ben je productiever. Wanneer je een goede ochtendroutine hebt, haal je meer uit je dag dan mensen die langzamer opstarten.

TIP 3: Breng wekelijks de stand van zaken in kaart

Naast het inplannen van je dag kun je ook je week inplannen. Stel weekdoelen op en geef hierdoor je week structuur. Loop je agenda na en bekijk wat je allemaal moet doen de komende week. Misschien dat je iets kunt voorbereiden bijvoorbeeld. Evalueer je vooruitgang op eerdere weekdoelen en kijk kritisch naar je huidige takenlijst waar je mee werkt. Door elke week de tijd te nemen om dingen te plannen en te ordenen, voorkom je chaos.

TIP 4: Ken je grenzen en leer ‘nee’ te zeggen

Weet waar je grenzen liggen, want als je te ver gaat, neem je teveel hooi op je vork. Hierdoor ga je achter de feiten aanlopen en ga je onderuit. Leer dus ‘nee’ zeggen!

TIP 5: Zorg ik goed voor mezelf?

Beantwoord deze vraag eerlijk voor jezelf.

Zorg je net zo goed voor jezelf zoals voor anderen doet? (werkleven = bv werknemers, privéleven = bv familie – vrienden)

Voor jezelf zorgen maakt deel uit van het bereiken van stabiliteit in je leven. Leren van jezelf te houden en je in te zetten voor persoonlijke ontwikkeling hoort hierbij. Voldoende ontspanning, goede eetgewoonten en aan je persoonlijke ontwikkeling werken, zal je sterker en sterker maken. Weg met slechte gewoonten, bouw zelfvertrouwen op en begin met een positieve denklijst.

 

Ik hoop dat je iets hebt aan de tips die ik hierboven heb benoemd. We willen namelijk allemaal ons werk- en privéleven op orde hebben, toch? Heb je zelf nog goede tips? Laat het weten in een reactie hieronder. Ik ben erg benieuwd!

 

Wil jij zelfstandig ondernemen als bewindvoerder of mentor? Bekijk dan nu onze Praktijkopleiding Bewindvoering en Praktijkopleiding Mentorschap voor meer informatie.

 

Op jouw groei,
Erika Morren

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!