Wat is een audit? Het woord ‘Audit’ komt van het Latijnse woord ‘Audire’. Dit betekent ‘om te horen’. Een audit is een onafhankelijk en methodisch onderzoek dat wordt gerealiseerd door een ‘Auditor’.

Wanneer een onderneming ingewikkelder, groter en minder overzichtelijk wordt, is een interne audit een handig instrument om een goed beeld te krijgen van bepaalde processen etc. van de onderneming en op basis van deze inzichten verbetermaatregelen te nemen.

Wat is het doel van een audit? Hoe werkt een audit precies? Wat is het verschil tussen een organisatie audit en een compliance audit? Graag deel ik dat in dit blog. Lees gauw verder!

 

Wat is het doel van een audit?

Een interne audit is daadwerkelijk gericht op het verbeteren van de interne organisatie. Als je als onderneming je wilt laten certificeren voor een bepaalde norm, wordt de audit gewoonlijk gerealiseerd door een externe adviseur die speciaal daarvoor wordt ingehuurd.

Door middel van een audit wordt er onderzoek gedaan naar het solide en betrouwbare functioneren van de onderneming. Het controleren van proces(sen) op een methodische/systematische en ordelijke manier staat dan ook centraal gedurende een audit.

Een audit heeft toegevoegde waarde bij het volgende:

  • Transparantie binnen de organisatie
  • Risicobewustzijn binnen de organisatie
  • Integriteit binnen de organisatie
  • Verantwoording binnen de organisatie
  • Continue verbeteren van interne beheersing
  • Continue verbeteren van bedrijfsprocessen
  • Prestaties van de onderneming
  • Flexibiliteit vergroten van de onderneming

 

Hoe werkt een audit precies?

Een audit wordt periodiek en systematisch verricht door een auditor. Door middel van bepaalde vragenlijsten en/of checklists onderzoekt de auditor of de realiteit samengaat met de gewenste gang van zaken.

 

Wat is het verschil tussen een organisatie audit en een compliance audit?

Een organisatie audit omvat het volgende:

  • Onderzoek naar een bepaald proces of organisatie
  • Accountantscontrole van een verantwoordingsstuk. Hierbij kun je denken aan een jaarrekening, interne (management)rapportage of subsidieaanvraag

Een compliance audit heeft als doel te checken of een onderneming/organisatie voldoet aan vastgestelde normen of wet- en regelgeving.

 

Ik hoop dat je iets hebt aan bovenstaande informatie! Heb jij nog een op- of aanmerking? Laat het weten in een reactie hieronder. Ik ben erg benieuwd!

 

Wil jij zelfstandig ondernemen als bewindvoerder of mentor? Bekijk dan nu onze Praktijkopleiding Bewindvoering en Praktijkopleiding Mentorschap voor meer informatie.

 

Op jouw groei,
Erika Morren

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!