Je start als bewindvoerder of mentor omdat

  • Je graag mensen helpt
  • Je goed bent in financieel beheer of het regelen van zorg
  • Je graag iets wilt betekenen in het leven van een ander

Je kiest ervoor om voor jezelf te beginnen omdat

  • Je daarbij je eigen tijd kunt indelen
  • Je graag vanuit huis werkt
  • Je onafhankelijk wilt zijn
  • Je het op je eigen manier kunt doen

 

Maar het gaat je vooral ook om kwaliteit, toch?

Lees dan vooral verder…

In 2010 ben ik begonnen met mijn eigen bewindvoerderskantoor omdat ook ik graag mensen wilde helpen iets te veranderen in hun leven. Wanneer je leven niet in balans is heeft dat gevolgen. Dat kan in financiële zin of persoonlijk. Wanneer je iets over kunt nemen waardoor mensen minder belast zijn ontstaat er rust. Deze rust kan voor overzicht en balans zorgen. Zo iets kleins kan van veel betekenis zijn.

In dit blog beschrijf ik de 5 stappen die je kunnen helpen om een kwalitatief goed kantoor als bewindvoerder of mentor te realiseren..

 

#Stap 1: Begin met een gedegen plan waarin kwaliteit geborgen is. 

Een ondernemingsplan is het fundament van je onderneming. Je schrijft hem niet voor de bank of welke kredietverstrekker dan ook, maar je schrift hem omdat je wilt weten waar je naar toe wilt met je bedrijf. Door onderzoek te verrichten weet je waar je aan begint, breng je je doelgroep in kaart, stem je af waar je concurrenten zich mee bezighouden, breng je je doelstellingen in kaart en weet je exact waar je financieel naar toe streeft als ondernemer. Ook het kwaliteitsaspect is een belangrijk onderdeel van je plan. Hoe zie je dat voor ogen? Je kan vaak de wetgeving of kwaliteitsverordeningen van brancheverenigingen gebruiken als leidraad zodat je alles vanaf de start goed in kunt richten op die manier.

 

#Stap 2: Zorg dat je je werkproces up to date houdt

Een werkproces is essentieel om overzicht in je werk en in je dossiers te krijgen. Door een werkproces te volgen kan je je werk goed doen omdat je niets mag vergeten in het belang van je cliënt. Je hebt hem al nodig bij je eerste cliënt, waarna je hem daarna pas echt gaat fine tunen. Het is je vertrekpunt naar een kwalitatief goed bewindvoerderskantoor. Denk er vooral ook aan om dit werkproces jaarlijks te updaten. Het vak van bewindvoering is constant in ontwikkeling, dus daar hoort ook een update van je werkproces bij. Dit geld natuurlijk ook voor een mentorschapskantoor. Ook al gaat het daar veel meer om persoonlijk contact, structuur in het werk, in je gesprekken, is ook hierbij essentieel.

 

#Stap 3: Denk aan het zuurstof in het vliegtuig. Je kunt alleen mensen helpen als je zelf een winstgevend bedrijf hebt.

Hoewel je misschien graag mensen helpt, is het van belang deze stelling niet uit het oog te verliezen. Je kunt alleen maar mensen helpen als je eigen bedrijf ook financieel gezond is. Door hier de juiste keuzes in te maken en eerder genoemde stappen te implementeren zorg je hiervoor. Pas dan ben je in staat om anderen te helpen! Een financieel gezond bedrijf hoort ook bij kwaliteit. Kwaliteit kost namelijk in de meeste gevallen geld.

 

#Stap 4: Houd je kennis up-to-date

Kennis is macht is een gezegde die zeker ook opgaat als het gaat om kwaliteit. Niet alleen je kennis over bewindvoering of mentorschap dien je up to date te houden. Dat is immers een verplichting geworden wat is opgelegd door de rechtbank of de branchevereniging waarbij je bent aangesloten. Daarnaast dien je ook jouw persoonlijke ontwikkeling als ondernemer niet te vergeten. Waarschijnlijk is het ondernemerschap nieuw voor je en is het dus van belang jezelf continu te verbeteren. Daardoor leer je een echte ondernemer te zijn. Er zijn diverse trainingen die jou leren hoe je winst kunt maken met je bedrijf. Dat is toch wat je wilt? Vergeet daarom niet te investeren in jezelf. Alleen dan zorg je ervoor dat je kwaliteit ook up-to-date blijft.

 

#Stap 5: Werk met zorgvuldig uitgekozen mensen. 

Het lijkt logisch om als bewindvoerder je eigen administratie te doen als ondernemer. Echter, de praktijk leert dat het goed is om uit te breiden, om te groeien. Hierdoor ben je minder kwetsbaar wat weer de kwaliteit ten goed kan komen. Toch heb je minder controle over wat je een ander laat doen. Daarom is het een uitdagende stap in het leven van een ondernemer en misschien nog wel meer nog voor een bewindvoerder die graag alle touwtjes zelf in handen heeft.  Het is belangrijk om zorgvuldig mensen uit te kiezen om voor je te werken. Zorg ervoor dat je van tevoren goed overdenkt wat het profiel moet zijn. Op die manier trek je ook de mensen aan die je graag wenst. Daarna ga je pas denken aan functie- en taakinrichting en de vaardigheden en competenties die iemand nodig heeft. Vervolgen kan een inwerkprogramma je helpen om jouw gedachtegang, jouw visie op kwaliteit, jouw werkmentaliteit te dupliceren.

 

Daarom deze week mijn vraag aan jou:

Ik ben benieuwd naar je mening. Deze kan anderen ook helpen om de drempel te verlagen om te groeien. Welke onderdelen uit een inwerkprogramma kunnen ervoor zorgen dat je vol vertrouwen dingen los kunt laten?

Sta je aan de start van je onderneming en wil je leren hoe je het goed inricht? Dan daag ik je uit je aan te melden voor onze post-hbo PRAKTIJKOPLEIDING MENTORSCHAP of PRAKTIJKOPLEIDING BEWINDVOERING.

Ken jij misschien nog andere bewindvoerders die het leuk vinden om dit blog te lezen? DEEL dan dit blog met jouw netwerk. Dank je wel!

Op jouw groei,
Erika

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!