Huurachterstand is ontzettend naar voor je cliënt. Je woning is toch een stukje van je identiteit; een plek met mooie herinneringen en dromen voor de toekomst. Als er gedreigd wordt met huisuitzetting, is dat verschrikkelijk.
Zelf heb ik ook buiten mijn schuld om in de armoede gezeten en schulden gekend die met de woning te maken hadden. Ik heb toen mijn huis de veiling op zien gaan. Dat betekent dat ze je huis verkopen tegen elk aannemelijk bod via een zogeheten veiling. Je blijft dan meestal met een restschuld over. Voordat de veiling plaatsvond heb ik meerdere malen geprobeerd om tot een oplossing te komen, zoals regelingen treffen. Maar dat was erg lastig omdat het normale bedrag al te hoog was voor het budget wat we op dat moment hadden. Aanmelden bij de schuldhulpverlening was ook de oplossing niet. Die deden namelijk niets omdat je in die tijd jezelf niet kon aanmelden als je bezit had. Een eigen woning was immers bezit. En dan maakt het niet uit of je overwaarde hebt of niet. Je schuldensituatie was met een eigen huis volgens de schuldhulpverlening geen stabiele schuldsituatie. Het was niet erg genoeg! Ze konden voor mij dus niets betekenen.
Weet je wat ik toen heb gedaan? Ik heb mijn focus gelegd op het vinden van een ander dak boven ons hoofd. Ik ging op zoek naar een huurwoning. Dat lukte waardoor ik de bank kon bellen om te vragen of ze de veiling konden vervroegen. Dat was een vreemd telefoongesprek, kan ik je zeggen. De dame aan de andere kant was zo getraind om te ‘dreigen’ dat ze niet zo goed wist wat ze nu aan moest met mijn voorstel tot snelle actie. Na de veiling werd de restschuld bekend en was er een ‘stabiele schuldensituatie’ waardoor we verder konden richting de totale oplossing.
Het is wel erg vervelend dat je als schuldenaar zelf met oplossingen moet komen. ‘’De schuldensituatie was niet erg genoeg, dus los het zelf maar op’’… Gelukkig kan er bij een huisuitzetting van een huurwoning wel actie ondernomen worden en is er meer mogelijk bij huurachterstand.
In dit blog behandel ik de feiten over huurachterstand en wat je kunt doen, dus lees snel verder…
Huurachterstand: hoe zit het?
#1 De huurovereenkomst kan worden beëindigd bij een achterstand van drie maanden of meer. Dat is al best snel. Het gebeurt in de praktijk lang niet altijd. Verschillende instanties proberen ervoor te zorgen dat de cliënt zo lang mogelijk in zijn huis kan blijven wonen.
#2 De omstandigheden van de wanbetaler worden betrokken bij het vonnis. Heeft de persoon in kwestie een ernstige ziekte? Is de schuld ontstaan nadat het kind van de persoon is overleden? Grote kans dat de huurovereenkomst niet ontbonden wordt in zulke gevallen.
#3 De cliënt kan de rechter vragen om een tweede kans. Dit weten veel mensen niet. Ook bij een achterstand van meer dan drie maanden kan dit. De huurder krijgt dan maximaal één maand de tijd om de huurachterstand in te lossen. Dit is voor veel cliënten moeilijk.
#4 De schuldhulpverlening heeft mogelijkheden. Een achterstand wordt meestal gezien als een crisissituatie bij de schuldhulpverlening. Zij hebben vaak een convenant met de betreffende woningstichting en kunnen als bemiddelaar optreden.
Hoe pijnlijk het ook is, soms moet er gekeken worden of de cliënt goedkoper kan wonen en of een verhuizing te bekostigen is. Hier zal hij in eerste instantie niet blij mee zijn, maar op lange termijn zorgt het voor een vroegere aflossing van schulden en een makkelijker (financieel) leven door de lagere financiële lasten. Je cliënt zal waarschijnlijk beter in zijn of haar vel zitten.
Wat vind jij ervan om een cliënt te laten verhuizen? Heb je wel eens ernstige huurachterstanden meegemaakt? Hoe heb je het opgelost? We horen het graag in een reactie hieronder!
12 april organiseren we wederom het succesvolle seminar de AMBITIE CODE! Op dit seminar haal je voor een onkostenvergoeding van nog geen 60 euro 4 PE punten, zijn er interessante gastsprekers en het is een uitstekende gelegenheid om te netwerken. Ben je er ook bij? Koop hier je tickets.>>
Op jouw groei,
Erika Morren
Recente reacties