Wanneer je echt wilt groeien als ondernemer is het belangrijk om je fouten te omarmen en ervan te leren. Bewindvoering en mentorschap is mensenwerk. Je bent met allerlei taken bezig, doet waarschijnlijk veel dingen tegelijk en adhoc schieten er ook soms nog even wat taken jou kant op wanneer je het niet verwacht. Vooral bij mentorschap kunnen er veel zaken zijn die direct jouw aandacht vragen aangezien je toch ook 24/7 bereikbaar moet zijn. Kortom, de kans dat er fouten gemaakt worden is aanwezig.

Ook als ondernemer is het vallen en opstaan. Niet alles gaat altijd even soepeltjes en veerkracht is een belangrijke eigenschap van een ondernemer.

 

Waarom moet je niet bang zijn om fouten te maken

Als je je best doet om geen fouten te maken verkramp je. Dan maak je geen keuzes en beslissingen. Je stelt dingen uit waardoor misschien problemen alleen maar groter worden. Het kan er zelfs toe leiden dat je dan JUIST fouten gaat maken. Of dat dingen JUIST verkeerd lopen.

Wanneer je een fout maakt krijg je de kans om beter te worden. Je krijgt de gelegenheid om nog eens kritisch naar de zaak te kijken en dit zorgt ervoor dat je in de toekomst iets beter doet. Je kunt natuurlijk fouten maken in taken, maar ook in de manier van werken.

Als bewindvoerder heb ik mogen ervaren dat ieder dossier anders is. Iedere persoon is ook anders. En dat zorgt ervoor dat de kans bestaat dat je niet altijd iedereen even tevreden kunt stellen. De fout die ik in het begin heb gemaakt was proberen het iedereen naar de zin te maken en iedereen willen helpen. Dat werkte niet en daar moest ik iets van leren. Ik veranderde mijn doelstellingen, mijn strategie en werkproces en hield daardoor meer controle en regie over mijn werk. Ik ging meer nadenken over mijn doelgroep, bracht de behoeftes in kaart en paste mijn werk hierop aan. Niet iedereen willen helpen bracht mij JUIST de ideale client.  Hierdoor kreeg ik een tevreden gevoel en daar was iedereen happy mee.

 

Hoe maak je van fouten leermomenten?

 

#Erken je fout

#Beschrijf je fout

#Vraag hulp 

#Bedenk wat je verbeteringen kunnen zijn

#Pas je verbeteringen meteen toe

 

Soms kan het helpen als je een sparringspartner hebt, een collega, vriendin, ondernemer uit je netwerk, je partner. Het kan namelijk helpen om alles van een afstandje te bekijken. Zelf zit je vaak in je eigen bubbel en dan kan het lastig zijn om fouten te zien. Hoe eerder je een fout (h)erkent, hoe beter.

 

 

Vind je dit een leuk bericht? Deel jouw reactie in de comments!

 

Op jouw groei,

Erika Morren

 

 

Zoek je een sparringpartner die jou kan helpen inzicht te geven in je fouten en hulp te bieden bij oplossingen?

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!