Voor het CBM heb je een waarnemer nodig om als mentor te worden toegelaten. Veel collega mentoren vinden het een formaliteit. Ik word regelmatig gebeld, of ik waarnemer wil zijn. “Want anders word ik niet toegelaten.” Mijn reactie is dan vaak: ‘Oké maar waarom zou ik jouw waarnemer worden?’ Het antwoord werd dan niet anders. Met andere woorden, men belde een lijstje – gevonden op de site van de beroepsvereniging of door middel van mr. Google.

Ik wil jullie meegeven dat het ontzettend belangrijk is om goed na te denken over je waarneming. Op dit moment ben ik waarnemer voor verschillende partijen. Maar zijn er ook verschillende partijen waarnemer voor mijn caseload. Bewust – stel mij overkomt wat, dan is er niet 1 partij waarnemer. Op dit moment heb ik ruim 100 dossiers. Mocht mij iets overkomen en de beste dame of heer moet als enigste waarnemer aan de slag, is dat een onmogelijke taak.

Daarnaast ken ik mijn waarnemers goed. Heb ik vertrouwen in hun stijl van werken, maar vooral vertrouwen in hen als mens. Zij zullen er zijn voor mijn cliënten als ik dat zelf niet meer kan. En dat is waar waarneming om draait. De essentie van waarneming is niet ‘anders word ik niet toegelaten door het CBM’. De essentie van waarneming is dat zij voor jouw cliënten gaan zorgen als jij het niet meer kan.

Van dichtbij heb ik mogen meemaken dat een collega plotseling wegviel. De formele waarnemer zat aan de andere kant van het land. Een goede vriend, die door het noodlot niet in staat was om te handelen. Heel begrijpelijk. Bedenk dus ook goed of jouw waarneming zal en gaat handelen wanneer dat nodig is. Bespreek ook wat je van een waarnemer verwacht.

Maar bedenk ook bij iedere handtekening die jij zet onder een waarnemingsovereenkomst van een ander. Dat je dat niet moet doen om de ander te willen helpen, maar dat de motivatie moet zijn, dat jij wil zorgen voor de cliënten die als het noodlot toeslaat een wettelijk vertegenwoordiger nodig hebben.

Tot slot wil ik meegeven; neem nu een bewust moment om na te denken over hoe jij het hebt geregeld. Mocht jij er morgen niet meer zijn, wie kan er dan in jouw computer? Heb je geborgd dat jouw gegevens beveiligd zijn, maar toegankelijk wanneer nodig? Weet jouw waarnemer dat ook?

Ik wens je een lang en gelukkige mentor carrière, maar wees altijd voorbereid op als het anders loopt. Want, je weet maar nooit.

 

Wil jij zelfstandig ondernemen als mentor? Bekijk dan nu onze Praktijkopleiding Mentorschap voor meer informatie.

 

Op jouw groei,
Kirsten van Hall

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!