Regelmatig wordt mij gevraagd wat mentoraat is of leg ik tijdens een kennismaking aan een nieuwe cliënt of begeleider uit wat mentoraat is. En dat is nog niet zo eenvoudig.

Op verjaardagen zeg ik steevast dat ik de wettelijk vertegenwoordiger ben van iemand en dat dat inhoud dat ik alle beslissingen neem die niet financieel zijn. Niet dat de ander dan ook maar een idee heeft wat ik de hele dag doe, maar het is na 7 jaar wel gebleken dat mentoraat niet samen te vatten is in een paar zinnen.

Maar hoe kan dat ook als je bedenkt dat de leeftijden uiteenlopen van 18 tot 106 jaar. De vragen in iemands leven van 18 jaar zijn uiteraard anders dan de vragen die iemand heeft van 106 jaar.

De ene ochtend houd ik mij bijvoorbeeld bezig met cliënten die in de bloei van hun leven staan en drugs hebben uitgeprobeerd, op vakantie willen of hun rijbewijs willen halen. Om ’s middags een beslissing te maken dat iemands behandeling misschien stopt, omdat het niet langer zinvol is en geen kwaliteit van leven bevorderd. Maar dat betekent dan wel dat iemand komt te overlijden. En ik zorg dat alle randvoorwaarden voor een comfortabel laatste tijd vorm gegeven is.

De ene cliënt vindt het lastig om thuis af te spreken en neem ik mee lunchen of maak ik een wandeling mee. Bij de andere cliënt zit ik aan het bed en praat ik een tijdje mee. Met de ene cliënt ga ik wel mee naar het ziekenhuis om ter plaatse met de artsen te bespreken. Bij andere cliënten doe ik dit telefonisch en laat hun gaan met een particuliere mantelzorger.

Mentoraat is dus maatwerk. Het is voortdurend aansluiten bij de vraag van die cliënt en daar zo optimaal in begeleiden en afstemmen met de betrokken hulpverlening.

Iedere cliënt heeft een mentorschapsplan, waarin het individuele traject wordt beschreven.

Als ik het plan schrijf, is de hoofdvraag die ik beantwoord; hoe kan ik voor jou/u het verschil maken waardoor jouw/uw leven nog meer kwaliteit krijgt? Soms zijn dit hele kleine dingen, zoals iemand inhuren die wekelijks buiten een wandeling (in de rolstoel) maakt met de cliënt of het regelmatig bestellen van gebak of persoonlijke verzorgingsproducten. Maar het kan ook zijn dat het noodzakelijk is dat iemand gaat verhuizen naar een betere woonplek.

Voor mij is mentoraat het verschil maken en zorgen dat ik (waar mogelijk) de kwaliteit van het leven van mijn cliënten optimaliseer. Dit doe ik door zoveel mogelijk hun wensen te volgen in samenwerking met alle mensen die om mijn cliënt heen staan.

 

Wil jij zelfstandig ondernemen als mentor? Bekijk dan nu onze Praktijkopleiding Mentorschap voor meer informatie.

 

Op jouw groei,
Kirsten van Hall

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!