Als ondernemer moet je goed nadenken over je toekomst en met alle scenario’s rekening houden. Wil je vroeg of juist laat met pensioen? Heb je hoge of lage vaste lasten? Ben je goed in sparen? Bouw je pensioen op?

Het is fijn om voor later een potje te hebben. En dit kun je niet alleen voor later gebruiken, maar ook voor onverwachte kosten, bijvoorbeeld je auto kapot is. Maar hoe zorg je het beste voor zo’n ‘potje’?

Ik heb jarenlang in de armoede geleefd en zelfs toen had ik speciale spaarpotjes! Mijn streven was om in ieder geval 10% te reserveren iedere maand. Ook al was dat soms een uitdaging, ik vond het een prioriteit om dit te doen. Zelfs nog belangrijker als brood op de plank! Er is niets zo vervelend als geen reserves hebben. Inmiddels heb ik mijn bedrijf goed opgebouwd en heb ik helemaal geen geldzorgen meer. 

In dit blog licht ik uit op wat voor manieren je een potje kunt opbouwen, dus lees snel verder.

 

6 Tips om later geen geldzorgen te hebben als ondernemer

 

#Tip 1 Je kunt doorwerken na pensioen.

Niet iedereen vindt dit leuk, maar het is een goede bezigheid en je hebt minder pensioen nodig. Misschien zit je nog vol met ideeën die je kunt omzetten in een nieuwe onderneming. Misschien heb je al jaren een hobby waarmee je misschien nog geld kunt verdienen. Pensioen hoeft dus niet te betekenen dat je stopt met werken. Het betekent in mijn beleving dat je niet meer hoeft te werken. Je werkt alleen nog maar omdat je dat leuk vind, niet omdat je het geld nodig hebt om rond te komen. Je verdiend alleen nog maar geld als het niet zoveel risico’s meer oplevert. Deze ‘toetsing’ zet je dan ook op dit punt in bij elk idee die je na je pensioen in wilt zetten. 

 

#Tip 2 Sparen.

Sparen levert momenteel niet veel op in verband met de lage rente, maar er zijn ook tal van andere manieren om te sparen. Denk bijvoorbeeld aan zegeltjes sparen bij de supermarkt. Een volle spaarkaart kost 4 euro, maar levert 6 euro op. Dat is een belachelijke hoge rente! Vind je het moeilijk om geld opzij te zetten en geef je snel geld uit? Zet dan pinsparen aan. Bij elke pinbetaling die je doet gaat er een percentage of bedrag automatisch naar je spaarrekening. Je stelt zelf in hoeveel. De winst op je spaarrekening zal je verbazen! 

 

#Tip 3 Beleg geld wat je ‘over’ hebt.

Het is misschien riskant, maar beleggen levert een hoger rendement op dan sparen. Lees je goed in en vraag raad aan experts. Verspreid je beleggingen! Zo heb je veel minder kans om je vermogen kwijt te raken.

 

#Tip 4 Betaal je huis af.

Hierdoor heb je later veel lagere vaste lasten en kun je misschien zelfs alleen van een AOW leven! Voor de meeste mensen geldt dat de woonlasten enorm drukken op de begroting. Bij sommige mensen wel 70 tot 80% van hun inkomen. Dat is erg veel! In je pensioenfase is het belangrijk om jezelf tot doel te stellen om dit percentage te verlagen. Dit levert enorm veel uitdaging en geldbesparing op!

 

#Tip 5 Investeer en verhuur een tweede huis

Je zou natuurlijk een tweede huis kunnen kopen en verhuren waardoor je op een misschien iets veiligere manier belegt. Door alle jaren heen is dit een iets veiligere manier van beleggen en het kan ook nog eens fiscale voordelen opleveren. Of je investeert in een start-up die je interessant vind. Ook dat is een vorm van beleggen. 

 

#Tip 6 Investeer in een start-up

Of je investeert in een start-up die je interessant vind. Ook dat is een vorm van beleggen. Lees je ook hier weer goed in en leg alles nauwkeurig vast. Je kan ook via een crowdfunding platform meedoen als investeerder. Hier is vaak al gedegen onderzoek gedaan en zijn de risico’s al duidelijk in kaart gebracht. 

 

Maak jij je wel eens zorgen over je pensioen? Neem je al maatregelen, of ben je dat van plan (of niet)? We zijn erg benieuwd. We horen het graag in een reactie hieronder!

 

Wat kunnen we voor jou betekenen?

In ons PE Masterprogramma komt ondernemerschap aan bod. Ook leer ik jou in dit programma efficiënt te werken en je spijkert hier en daar ook nog wat vakkennis als bewindvoerder bij. Wil je meer weten over onze programma’s?

Lees hier meer>>

Ken je nog meer mensen waarvoor dit interessant is? Deel dan dit bericht in jouw netwerk!

 

Op jouw groei,
Erika

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!