Nieuwe doelstellingen zijn goed, maar wel met een goed plan. Het is bijna 2021 en bij een nieuw jaar horen meestal nieuwe doelstellingen. Je kan op elk moment nieuwe doelstellingen beginnen, maar terugkijken op afgelopen jaar is altijd goed. Hoe kan je ervoor zorgen dat je slim werkt aan jouw doelstellingen voor 2021?

Allereerst, alvast een gelukkig nieuwjaar!

Hoe is het afgelopen jaar gegaan met je doelstellingen? Meestal gaat het als volgt: je bent in het begin erg actief en je hebt een duidelijk beeld van de belangrijkste doelen van het jaar. Maar na een poosje komen er andere projecten tussendoor en voor je weet is het een vage herinnering. Lees verder voor een aantal tips om efficiënt en slim te werken.

 

Efficiënt en slim werken

 

TIP 1: Vind balans tussen soorten werkzaamheden

Wanneer jouw collega bijvoorbeeld verwacht dat je snel reageert op e-mails, terwijl jij ervoor kiest om twee keer per dag je e-mails te beantwoorden. Of je reserveert tijd in je agenda om aan een bepaald project te werken, maar zij hebben net een op dat moment een vraag aan je. Het is van belang om zulke verwachtingen uit te spreken en aan te geven wat je benodigdheden zijn om je werk goed uit te kunnen voeren. Let ook goed op de volgende vraag: Is er een goede balans tussen gepland en ongepland werk?

TIP 2: Stel een jaarplan op (per 90-DAGEN)

Als je vier keer een 90-DAGEN plan maakt (dus voor elk kwartaal), heb je duidelijk in kaart wat je doelstellingen zijn voor het hele jaar. Het doel van een 90-DAGEN plan is dat je elk kwartaal kunt bijsturen, waar nodig. Je evalueert elk kwartaal om zo te bekijken of het de goede kant op gaat of juist niet. Door middel van driemaandelijkse evaluaties blijf je gefocust.

TIP 3: Stel prioriteiten

Je hoeft zelf niet uit te zoeken hoe je kunt voorkomen dat je jouw focus verliest. Laat bijvoorbeeld anderen niet bepalen hoe jouw werkweek eruit ziet, maar zet alles in je agenda. Zet niet alleen je afspraken in je agenda, maar ook taken, reistijd, denktijd, etc. Op deze manier kun je snel zien wat je kunt doen en waar je geen tijd voor hebt. Zo ben je verplicht op prioriteiten te stellen.

TIP 4: Minimaliseer negatieve emoties

Zelfs als je je tijd inplant of handige apps hebt gedownload, kan je te maken hebben met uitstelgedrag. Je wilt een taak afronden, maar je krijgt ineens inspiratie van een ander project. Uitstelgedrag kan ook te maken hebben met je emoties. Je verveelt je als je een taak saai vind, je wordt gefrustreerd als een taak niet lekker gaat of je bent onzeker bij een nieuwe taak. Wees bewust van deze emoties, wees niet te hard voor jezelf en pak deze negatieve emoties aan.

TIP 5: Experimenteer wat werkt voor jou

Iedereen is anders. Sommige dingen zullen niet ideaal zijn voor jou, maar bij anderen wel. Probeer uit wat voor jou werkt. Vind jouw eigen werkwijze.

 

Heb jij wat gehad aan mijn tips of heb je toevoegingen? Laat het weten in een reactie hieronder. Ik ben erg benieuwd!

Wil jij zelfstandig ondernemen als bewindvoerder of mentor? Bekijk dan nu onze Praktijkopleiding Bewindvoering en Praktijkopleiding Mentorschap voor meer informatie.

 

Op jouw groei,
Erika Morren

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!