Niet elke ondernemer heeft zijn of haar pensioen goed geregeld. Zodra ze 60 zijn, denken sommigen ‘shit, hoe zit het eigenlijk met mijn pensioen?’ en als dan blijkt dat de zaken niet goed in orde zijn, baal je dat je hier op je 25e geen aandacht aan had besteed.

Het is verstandig om je pensioen op tijd goed te regelen, zodat je je later geen zorgen hoeft te maken. Hoe regel jij je pensioen en welke opties heb je?

Toen ik startte als ondernemer, kwam er zoveel op mij af. Het bijhouden van de administratie, belastingen, verzekeringen, een zakelijke bankrekening en ook nog eens mijn pensioen. Ik wist destijds echt niet hoe ik dit allemaal moest regelen. Daarom geef ik jou hier wat tips en tricks om je pensioen goed te regelen.

Welke opties heb ik?

Een voordeel van ondernemer zijn, is alles zelf mogen beslissen. Je pensioen mag je dus ook zelf regelen. Als je als ondernemer niets voor jezelf regelt, heb je alleen AOW vanaf 67 jaar. Afhankelijk van je levensstijl en je wensen als je eenmaal gepensioneerd bent, is het handig om een pensioen voor jezelf als ondernemer op te bouwen. Daarbij heb je de volgende opties:

#1 Spaarpot opbouwen: Zet elke maand een vast bedrag opzij op een aparte spaarrekening. Het is belangrijk dat je niet aan dat geld komt, want als je elke keer geld van je ‘spaarpot’ pakt, heeft sparen geen zin.

#2 Banksparen: Bouw je pensioen op door dit te storten op een lijfrentespaarrekening of een -verzekering. Combineer dit met beleggen. Dit bedrag staat vast en kun je tussentijds niet opnemen. Maar wanneer je met pensioen bent, betaal je wel belasting over de uitkering via je inkomstenbelasting (Box 1).

#3 Zelf beleggen: Beleg elke maand een bedrag. Het is op langer termijn, maar hierdoor kun je wel meer sparen. Lees van te voren goed de voorwaarden, want beleggen kan risicovol zijn.

#4 Collectief ondernemer-pensioen: Neem deel aan collectieve pensioenregelingen. Informeer bij je ondernemersnetwerk of beroepsvereniging voor mogelijke pensioenregelingen.

#5 Aflossen op je hypotheek: Los je hypotheek (gedeeltelijk) af. Het is niet het eerste waar je aan denkt, maar hierdoor dalen je maandlasten sterk en houd je meer geld over. Informeer bij je hypotheekverstrekker over de mogelijkheden voor vervroegd aflossen.

#6 Oudedagsvoorziening opbouwen: Vraag uitstel van belasting om een oudedagsvoorziening op te bouwen. Er zijn drie mogelijkheden:

  • Fiscale oudedagsreserve (FOR)
  • Lijfrente-aftrek
  • Stakingswinst lijfrente-aftrek

#7 En tot slot: niets doen: Ga na of alleen AOW voldoende voor je is later. Niemand verplicht je om een pensioenpotje op te bouwen. Je bent ondernemer, dus je mag zelf beslissen.

Hoe heb jij je pensioen geregeld? Waar liep je tegenaan bij het regelen van je pensioen? Heb je iets aan mijn tips, of heb je zelf nog goede tips? Ik hoor het graag in een reactie hieronder. Als je een reactie plaatst, krijg je als beloning een cadeau van me, namelijk mijn e-book getiteld DE AMBITIE CODE. Dit e-book is een samenvatting van de twaalf stappen van DE AMBITIE CODE en bevat allerlei nuttige tips voor ondernemende bewindvoerders.

Ik zou je graag nog meer tips willen geven voor je dagelijkse werkzaamheden en ondernemerschap. Daarom nodig ik je graag uit voor mijn GRATIS seminar op 26 oktober: DE AMBITIE CODE. Leer mij kennen en tegelijkertijd geef ik je tips om efficiënt te werken. Ook ontmoet je andere bewindvoerders. Zo simpel is het om te netwerken.

Geef je vandaag nog op door je hier aan te melden.>>

Ik kijk uit naar je reactie en je deelname aan het seminar!

Op jouw groei,
Erika Morren

 

 })

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!