Het hebben van vooroordelen heeft een biologische oorsprong. We associëren bepaalde eigenschappen met bijvoorbeeld gevaar. Zo weten we of we moeten vluchten en verhogen we onze overlevingskans.

Heden ten dagen is onze maatschappij erg veilig en hoeven we niet constant te vrezen voor ons leven. Onze neiging tot vooroordelen is echter gebleven. Dit is meestal ten nadele van de ander, het is ten slotte niet eerlijk om van het negatieve uit te gaan als je iemand nog niet kent. Afkomst, leeftijd, kledingstijl, het zegt allemaal niets.

Een bewindvoerder kan soms ook onbewust, onbedoelde vooroordelen hebben wanneer een schuldenaar bij hem of haar aanklopt. Ruikt hij naar de sigaretten? Is het een allochtoon? Heeft hij een niet zo snuggere uitstraling? Onbewust denken veel mensen dat hij door domme keuzes in de schulden is gekomen… maar het gaat erom dat je dat op dat moment nog helemaal niet weet. Iedereen kan in onverwachte situaties terechtgekomen. En zelfs als je fouten hebt gemaakt, verdien je een eerlijke herkansing.

Voor een bewindvoerder is het belangrijk om geen vooroordelen te hebben. Je cliënt voelt het aan als jij vooroordelen hebt en zal daardoor minder open zijn en zich ongemakkelijk voelen, wat het traject niet ten goede komt! Maar hoe kom je van vooroordelen af? In deze blog leg ik het je uit. Hierbij mijn 4 tips om vooroordelen van je af te schudden!

 

#Tip 1: Zoek bewust naar positieve eigenschappen bij de eerste indruk.

Zoals een leuk kapsel, een mooie lach. Als je je hier bewust mee bezighoudt onderdruk je de vooroordelen.

 

#Tip 2: Neem de moeite om iemand te leren kennen.

Je krijgt dan sneller begrip voor diens situatie.

 

#Tip 3: Denk eens na over de vooroordelen die iemand anders over jou kan hebben na een eerste ontmoeting.

Dat is vast niet leuk. Het zet je meteen aan het denken, want als dat voor jou niet leuk is hoe is het dan voor een ander?

 

#Tip 4: Omring jezelf met een verscheidenheid aan mensen.

Doe dit door verschillende activiteiten uit te proberen en regelmatig naar buurtbijeenkomsten te gaan. Niet alleen verdwijnen je vooroordelen als sneeuw voor de zon, je gaat de wereld mooier vinden!

Heb jij wel eens achteraf het idee gehad dat je onterecht bevooroordeeld was? Wat doe jij eraan om niet bevooroordeeld te zijn? Help anderen met jouw tips. We zijn erg benieuwd. We horen het graag in een reactie hieronder!

 

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Wat kun je nog meer doen om efficiënter en slimmer te werken? In ons PE Masterprogramma leer ik jou efficiënt te ondernemen.

Lees hier meer>>

Ken je nog meer mensen waarvoor dit interessant is? Deel dan dit bericht in jouw netwerk!

 

Op jouw groei,
Erika Morren

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!