Verantwoording voor schulden is een lastig onderwerp. Het is niet makkelijk om toe te geven dat je fouten hebt gemaakt. Of misschien zijn de schulden door toedoen van iemand anders ontstaan. In hoeverre moet je dan verantwoordelijk worden gehouden?

Zelf heb ik in het verleden ook buiten mijn schuld om in de schulden gezeten. Ik was constant bezig met het blussen van de brandjes van mijn toenmalige partner. Doordat ik met hem getrouwd was, was ik ook verantwoordelijk voor de schulden die hij maakte, dat was niet anders. Gelukkig ben ik volledig opgekrabbeld uit deze periode, en heb ik veel te vertellen over dit onderwerp. Want hoe zit het nu met verantwoordelijk voor schulden?

We halen de wet er even bij. Volgens de wet ben je namelijk in sommige gevallen verantwoordelijk voor de schulden die een ander maakt. Een twintigjarige jongen die ik ken had bijvoorbeeld een gokverslaving die uit de hand liep. Ouders zijn financieel verantwoordelijk voor hun kinderen tot die 21 jaar zijn, dus je kunt al raden hoe dat afliep. Zijn ouders draaiden op voor de schuld van hun zoon toen hij die niet kon betalen.

Ben je voor 1 januari 2018 getrouwd in gemeenschap van goederen, dan kun je dezelfde situatie terechtkomen. Schulden die je partner heeft gemaakt, voor of tijdens het huwelijk, zijn van jullie samen. Scheiden betekent dan niet dat je er vanaf bent, integendeel. De helft van de schuld wordt van jou, en zal je derhalve moeten aflossen.

Erf je geld van een overleden persoon? Dan hoop ik dat je op de hoogte bent van eventuele schulden. Als je de erfenis volledig aanvaardt, aanvaard je ook de schulden die jij dan af moet betalen. Schuldeisers hebben dan echt geen medelijden met je, de schulden moeten linksom of rechtsom betaald worden.

Beter kun je, als je weet dat er schulden zijn, de erfenis beneficiair aanvaarden. Bij het beneficiair aanvaarden van schuld worden eerst de schuldeisers betaald door middel van de erfenis. Blijft er dan nog geld over? Dat is dan voor de erfgenaam. Dit is wel een hoop geregel, overigens. Als je zeker weet dat er geen schulden zijn, is het aan te raden om de erfenis gewoon zuiver te accepteren.

 

Nu ben ik benieuwd. Heb jij wel eens cliënten die buiten hun schuld om in de financiële problemen zijn geraakt? Leef met ze mee. Ze zullen hun eigen situatie niet eerlijk vinden, maar het is meestal niet anders. Met jouw hulp komt het vast goed. Wees tegelijkertijd ook niet te belerend richting cliënten bij wie de schulden wél zijn ontstaan door hun eigen onverantwoordelijkheid.

Wat zijn jouw gedachtes over verantwoording voor schuld? Wat doet het met je als een cliënt geen enkele verantwoording neemt, en opnieuw in de schulden dreigt te komen? Word je daar wel eens moedeloos van? We horen het graag in een reactie hieronder!

 

12 april organiseren we wederom het succesvolle seminar de AMBITIE CODE! Op dit seminar haal je voor een onkostenvergoeding van nog geen 60 euro 4 PE punten, zijn er interessante gastsprekers en het is een uitstekende gelegenheid om te netwerken. Ben je er ook bij? Koop hier je tickets.>>

 

Op jouw groei,
Erika Morren

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!