Ken jij iemand die zijn financiën niet meer onder controle krijgt? Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat diegene dementeert of verstandelijk gehandicapt is. In zo’n geval kun je bewindvoering inschakelen.

Wanneer een persoon bewindvoering aanvraagt, wordt zijn of haar bezittingen onder bewind gesteld. Dit houdt in dat deze persoon zelf niet meer mag beslissen over zijn of haar eigendommen. Bij eigendommen kun je bijvoorbeeld denken aan: een huis of auto, maar ook loon en uitkering.

Graag licht ik een aantal dingen toe over bewindvoering. Lees gauw verder voor meer informatie over bewindvoering!

 

Wie mag allemaal bewindvoering aanvragen?

Door diverse partijen mag bewind worden aangevraagd. Dit mag dus ook door de instelling die begeleiding biedt aan de cliënt.

  • Betrokkene;
  • Partner van de betrokkene;
  • Familieleden – bloedverwanten t/m vierde graad (betovergrootouders; achterneven en achternichten (kleinkinderen van broers of zussen); neven en nichten (kinderen van broers of zussen van de ouders);
  • Officier van justitie (Alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld omdat er geen familie meer is);
  • Directeur van zorg organisatie van de betrokkene
  • Bewindvoerder/mentor/curator

 

Waar kun je bewindvoering aanvragen?

Je vraagt bewindvoering aan bij de kantonrechter van de rechtbank. Dit moet je wel aanvragen in de regio waar de betrokkene woont.

 

Wanneer is bewindvoering van toepassing?

Een bewindvoerder is in de eerste instantie bezig met het stabiliseren van de financiële positie van de cliënt. In het kort gezegd betekent dit wanneer je bewindvoering aanvraagt, de bewindvoerder controleert of de cliënt alles ontvangt waar hij of zij recht op heeft. Hierbij kun je denken aan uitkeringen, toeslagen, regelingen en kwijtscheldingen, maar het voorkomen van te hoge beslagleggingen.

Cliëntgroepen:

  • Verstandelijke gehandicapten;
  • Psychogeriatrische patiënten (bijvoorbeeld dementie);
  • Psychiatrische patiënten;
  • Verslavingspatiënten.

 

Ik hoop dat je iets hebt aan bovenstaande informatie! Heb jij nog een interessante toevoeging? Laat het weten in een reactie hieronder. Ik ben erg benieuwd!

 

Wil jij zelfstandig ondernemen als bewindvoerder of mentor? Bekijk dan nu onze Praktijkopleiding Bewindvoering en Praktijkopleiding Mentorschap voor meer informatie.

 

Op jouw groei,
Erika Morren

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!