Ken jij iemand die niet goed voor zichzelf kan opkomen en geen beslissingen meer zelf kan maken zoals over verpleging of medische behandeling? Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat diegene dementeert of verstandelijk gehandicapt is. In zo’n geval kun je mentorschap inschakelen.

Wanneer iemand mentorschap heeft, mag in principe diegene geen beslissingen meer nemen over persoonlijke zaken, zoals verpleging, verzorging en begeleiding. De aangewezen mentor neemt dan die beslissingen. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat iemand de keuze moet maken om zelfstandig te blijven wonen of niet.

Graag licht ik een aantal dingen toe over mentorschap. Lees gauw verder voor meer informatie over mentorschap!

 

Wie mag allemaal mentorschap aanvragen?

Door diverse partijen mag mentorschap worden aangevraagd. Dit mag dus ook door de instelling die begeleiding biedt aan de cliënt.

  • Betrokkene;
  • Partner van de betrokkene;
  • Familieleden – bloedverwanten t/m vierde graad (betovergrootouders; achterneven en achternichten (kleinkinderen van broers of zussen); neven en nichten (kinderen van broers of zussen van de ouders);
  • Officier van justitie (Alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld omdat er geen familie meer is);
  • Directeur van zorg organisatie van de betrokkene
  • Mentor/bewindvoerder/curator

 

Waar kun je mentorschap aanvragen?

Je vraagt mentorschap aan bij de kantonrechter van de rechtbank. Dit moet je wel aanvragen in de regio waar de betrokkene woont.

 

Wanneer is mentorschap van toepassing?

Mentorschap is in de eerste instantie voor mensen die door hun fysieke of mentale gesteldheid hun persoonlijke zaken niet zelf kunnen regelen. Daarbij kun je denken aan zorg gerelateerde zaken. Het is vooral bedoeld als bescherming tegen mensen in de omgeving die misbruik van de situatie kunnen maken.

Cliëntgroepen:

  • Verstandelijke gehandicapten;
  • Psychogeriatrische patiënten (bijvoorbeeld dementie);
  • Psychiatrische patiënten;
  • Verslavingspatiënten.

 

Ik hoop dat je iets hebt aan bovenstaande informatie! Heb jij nog een interessante toevoeging? Laat het weten in een reactie hieronder. Ik ben erg benieuwd!

 

Wil jij zelfstandig ondernemen als bewindvoerder of mentor? Bekijk dan nu onze Praktijkopleiding Bewindvoering en Praktijkopleiding Mentorschap voor meer informatie.

 

Op jouw groei,
Erika Morren

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!