Uit de armoede, uit de ellende, uit de comfort zone ..door “te doen”

Ik heb zelf jaren geleden armoede gekend. Nu sta ik aan de andere kant en help ik graag mensen uit de armoede. Groeien doe je door te doen en uit de comfort zone te stappen.

Volgende week laat ik je mijn vlog zien van mijn ‘optreden’ tijdens het leiderschapsseminar van Compassion waar ik mijn ervaring deelde met ruim 1000 mensen. Dat was een behoorlijke stap buiten mijn comfort zone. Ik vond het doodeng om op het podium mijn persoonlijke verhaal te vertellen. Waarschijnlijk ben ik hierin niet de enige. Toch vond ik het belangrijk om er te staan. Niet alleen vanwege het feit dat ik mensen zou kunnen inspireren of zou kunnen bemoedigen, maar ook omdat het een stap buiten mijn comfort zone was waardoor ik groei, zowel persoonlijk als zakelijk. Weer een mooie overwinning.

Hoe stap jij uit jouw comfort zone?

 In dit blog vertel ik hoe je de eerste stappen zet.

3 stappen om jou uit je comfort zone te halen

 #1 Waar ben je bang voor?
Bepaal eerst waar je moeite mee hebt of waar je bang voor bent. Wat is voor jou op dit moment de grootste uitdaging? Angsten heeft iedereen. Ze kunnen lastig zijn en behoorlijk in de weg zitten wanneer je je doelen wilt bereiken.

Waarom zijn wij mensen toch bang voor van alles? Volgens veel psychologen zijn de angsten die je hebt uiteindelijk terug te leiden naar de angst om dood te gaan. Je lichaam en geest zijn constant bezig met overleven. Dat klinkt behoorlijk heftig. Als je bang voor iets bent wil je er zo ver mogelijk vandaan blijven. Angst voor spinnen, muizen of het hebben van hoogtevrees zijn angsten die je vast wel kent.

Allemaal natuurlijke angsten die bedoeld zijn om je lichaam te beschermen. Maar misschien ben je ook wel bang om op het podium te staan en te presenteren, vind je het eng om te verkopen of sta je met lood in je schoenen wanneer jou gevraagd wordt een speech te geven op een bedrijfsborrel.

Soms zijn deze angsten dus niet bepaald praktisch in het bedrijfsleven. Sterker nog, sommige angsten kunnen je behoorlijk belemmeren. Ze kunnen je leven overheersen en je ervan weerhouden om je doelen te bereiken.

#2 Benoem heel concreet je angst
Wanneer je voelt dat je ergens bang voor bent wordt het tijd om je angst concreet te benoemen. Ga eens bij jezelf na waar je nu precies bang voor bent. Wat voor ergs zou er kunnen gebeuren? Wat is het absolute doemscenario en waar ben je dus echt bang voor?

Wanneer je voor jezelf opschrijft wat er in het ergste geval zou kunnen gebeuren merk je dat je angsten vaak niet terecht zijn. Zodra je het concreet op papier zet voor jezelf zie je pas hoe vreemd je angsten eigenlijk kunnen zijn.

#3 Gewoon doen!
Angsten overwin je door het gewoon te doen! Alle acties die je eng vindt om te doen liggen buiten jouw comfort zone. Groei op persoonlijk en zakelijk vlak ligt ook buiten jouw comfort zone. Het bereiken van doelen ook. Dit betekent dat je dus je angsten moet zien te overwinnen om groei te kunnen ervaren in je leven om zo je doelen te bereiken. Dus waar wacht je nog op?

 Het gevoel na het optreden bij Compassion was natuurlijk beter als ervoor. Net voor opkomst voel je de adrenaline en na afloop sta je nog te shaken. Ken je dat gevoel? Het is net alsof je in de rij staat voor de achtbaan…je wilt eigenlijk omdraaien, maar ja dat ziet er ook zo raar uit voor de mensen die achter je staan. Er is geen weg meer terug. Wanneer je steeds dichterbij komt voel je de adrenaline toenemen en gaat je hart steeds sneller kloppen. Als het dan eindelijk -na lang wachten- zover is zijn het ongeveer 3 minuten TOTALE angstbeleving en…..is het alweer voorbij voordat je er erg in hebt. Vervolgens haal je opgelucht adem wanneer je aan het einde bent gekomen en de beugel of gordel los mag. Je hebt het overleefd! Maar wat vervolgens een heerlijk gevoel geeft is de euforie, de overwinning, je hebt je angst overwonnen. En hoe? Door het te DOEN! Door in de rij te gaan staan, jezelf te dwingen niet af te gaan voor de mensen die na jou in dezelfde rij staan en dus te blijven staan in die rij en tot slot door in te stappen in die achtbaan, je over te geven aan je angst. Geweldig!

Maar wat ik echt geweldig vond waren alle gesprekken na afloop. In het bijzonder het verhaal van iemand die ook af en toe worstelde met financiën, geïnspireerd raakte door mijn verhaal en die avond besloot een kindje te sponsoren via Compassion. Geweldig!

Nog even kort samengevat; Herken wanneer je angst voelt, benoem je angsten concreet en probeer het te doorbreken door de kansen aan te grijpen en het gewoon te doen. Zo kun je zowel de angst als de belemmering voor jezelf wegnemen. Bovendien, wanneer je uit de comfort zone stapt (en dat gebeurt zodra je iets engs doet) ga je GROEIEN. Dat wil je toch?

Heb jij nou nog meer tips om angsten te overwinnen? Plaats jouw tip hieronder als commentaar. De beste tip wordt beloond met een exemplaar van mijn boek “SCHULDEN VRIJ LEVEN Van debet naar credit in 6 stappen”.

Heb je je al opgegeven voor ons seminar de AMBITIE CODE? Ik leer je tijdens dit seminar 12 essentiële stappen die je dichter bij je doel brengen als ondernemer EN wat je nog meer kunt doen om uit die comfort zone te stappen. De AMBITIE code vindt plaats in hotel “Hof van Putten” in Putten op 23 maart 2018! Ben jij erbij?

Ben je nog geen bewindvoerder, maar wil je graag bewindvoerder worden en zoek je nog een passende opleiding? Schrijf je dan in voor onze Praktijkopleiding Bewindvoering>>

Ken jij iemand die ook kans wil maken op mijn boek? Deel dan dit blog met die persoon. Gun je iedereen die je kent die kans? Dan zou ik zeggen, deel dit blog met je hele netwerk. Ben ik je heel dankbaar voor in ieder geval! Vergeet niet volgende week mijn vlog te kijken!

Op jouw groei,
Erika Morren

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!