Een beschermingsbewindvoerders oftewel een bewindvoerder is een persoon die verantwoordelijk is voor het beheren van financiële zaken van zijn of haar cliënten. In de meeste gevallen kunnen de personen die onder bewind staan niet meer zelf hun eigen financiën regelen. Ze hebben te maken met persoonlijke omstandigheden, schulden of ziekten, waardoor ze niet goed hun geld kunnen beheren.

Een bewindvoerder moet veel verantwoordelijkheid dragen die rechten en plichten met zich meebrengen. Wat mag een bewindvoerder wel en niet? Er zijn enkele richtlijnen die meer duidelijkheid kunnen geven.

Wat mag en kan een bewindvoerder allemaal? Graag deel ik dat met jou in dit blog. Lees gauw verder!

 

Taken en bevoegdheden van een bewindvoerder

Een bewindvoerder behartigt iemands financiën. Hij of zij maakt een lijst met omschrijving van alle goederen die onder bewind vallen. Van deze boedelomschrijving stuurt de bewindvoerder een kopie naar de rechtbank. Hij of zij moet er ook voor zorgen dat bij de goederen die in een openbaar register zijn opgenomen, bijvoorbeeld een huis, bewindvoering en naam van de bewindvoerder worden vermeld.

 

Algemene taken van een bewindvoerder

  • Aanvragen bewind;
  • Aanvragen bijzondere bijstand kosten bewindvoering;
  • Aanvragen kwijtschelding gemeentelijke belasting;
  • Aanvragen toeslagen;
  • Indien voldoende financiële ruimte, uitvoeren van betalingen volgens opgestelde budgetplan;
  • Jaarlijks afleggen van rekening en verantwoording bij de kantonrechter;
  • Opstellen boedelbeschrijving 4 maanden na aanvang bewind;
  • Verzorgen belastingaangifte (box 1).

 

Een bewindvoerder mag beslissen over het geld en goederen van een cliënt. Er wordt leefgeld uitgekeerd wanneer iemand onder bewind staat. Dit vaste bedrag is afgesproken voor dagelijkse uitgaven. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan boodschappen en reiskosten.

Wat mag een bewindvoerder wel en wat niet? Eigenlijk is dat heel eenvoudig. Een bewindvoerder beslist namelijk alleen over de financiën van een cliënt. Hij of zij mag geen paspoort aanvragen, inschrijven bij een gemeente of een woonruimte zoeken voor een cliënt. Als het nodig is om primaire vaste lasten te betalen zoals huur, kan onder bepaalde omstandigheden leefgeld worden ingehouden.

Voor bepaalde uitgaven heeft een bewindvoerder toestemming nodig van de kantonrechter:

 

  • Aangaan leningen of schenkingen;
  • Afsluiten hypotheek;
  • Verdelen nalatenschap/erfgoed;
  • Verkoop huis.

 

Ik hoop dat je iets hebt aan bovenstaande informatie! Heb jij nog een interessante toevoeging? Laat het weten in een reactie hieronder. Ik ben erg benieuwd!

 

Wil jij zelfstandig ondernemen als bewindvoerder of mentor? Bekijk dan nu onze Praktijkopleiding Bewindvoering en Praktijkopleiding Mentorschap voor meer informatie.

 

Op jouw groei,
Erika Morren

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!