Een mentor is een persoon die verantwoordelijk is voor het beheren van zorg gerelateerde zaken van zijn of haar cliënten, dus niet de financiële zaken. In de meeste gevallen kunnen de personen die mentorschap hebben aangevraagd niet meer zelf hun eigen persoonlijke zaken regelen. Ze hebben te maken met persoonlijke omstandigheden of ziekten, waardoor ze niet goed beslissingen kunnen maken.

Een mentor moet veel verantwoordelijkheid dragen die rechten en plichten met zich meebrengen. Wat mag een mentor wel en niet? Er zijn enkele richtlijnen die meer duidelijkheid kunnen geven.

Wat mag en kan een mentor allemaal? Graag deel ik dat met jou in dit blog. Lees gauw verder!

 

Taken en bevoegdheden van een mentor

Een mentor neemt beslissingen over de verpleging, verzorging, begeleiding en behandeling van de betrokkene. Dit zijn beslissingen op persoonlijk vlak. Het kan daarbij ook over de feitelijke zaken gaan, zoals een dossier inzien. De mentor heeft de plicht om de betrokkene zoveel mogelijk zelf te laten beslissen.

 

Een mentor is een belangenbehartiger en wettelijk vertegenwoordiger van zijn of haar cliënt. Als de cliënt zelf niet kan beslissen over zijn of haar verzorging en begeleiding, is de mentor bevoegd daarover te beslissen. Daarnaast is een mentor adviseur en vertrouwenspersoon voor alle andere persoonlijke zaken.

Wat mag een mentor wel en wat niet? Eigenlijk is dat heel eenvoudig. Een mentor beslist namelijk alleen over de persoonlijke zaken van een cliënt. Je mag niet beslissen over de zaken van de betrokkene die héél persoonlijk zijn. Je mag het volgende NIET doen:

 

  • Indienen van echtscheidingsverzoek;
  • Kind laten erkennen;
  • Donorregistratie doen;
  • Opstellen euthanasieverklaring;
  • Maken van testament;
  • Beslissen over opname in psychiatrisch ziekenhuis.

 

Je kunt echter wel meedenken met de betrokkene over deze zeer persoonlijke zaken.

 

Ik hoop dat je iets hebt aan bovenstaande informatie! Heb jij nog een interessante toevoeging? Laat het weten in een reactie hieronder. Ik ben erg benieuwd!

 

Wil jij zelfstandig ondernemen als bewindvoerder of mentor? Bekijk dan nu onze Praktijkopleiding Bewindvoering en Praktijkopleiding Mentorschap voor meer informatie.

 

Op jouw groei,
Erika Morren

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!