Wellicht ga je deze zomer op vakantie als bewindvoerder en heb je vervanging geregeld in de vorm van een oproepkracht. De oproepkrachten. Dat klinkt heel flexibel. Maar wat als je oproepkracht ook met vakantie wil gaan. Moet je dan zijn loon doorbetalen? En hoe zit het met opgebouwde vakantie-uren? Het zijn vragen waarmee bewindvoerders worstelen. Het is soms ook wel ingewikkeld, zo’n oproepcontract. Veel bewindvoerders gaan liever niet met vakantie of nemen zelf liever hun laptop en telefoon mee en blijven gewoon werken! Het kan echter wel een oplossing zijn als vervanging in de zomerperiode, maar regel het wel goed.
Je moet bij een oproepkracht met een aantal dingen rekening houden. Problemen ontstaan vaak als er gedoe is over uren-aantallen, ziekte of vakantie-uren. Een oproepkracht heeft per jaar recht op minimaal vier maal de overeengekomen arbeidsduur per week aan vakantie-uren. Dat is in de wet geregeld. Over die vakantie-uren moet je als werkgever het loon doorbetalen. Daarnaast heeft de oproepkracht recht op 8% vakantiegeld.
Incidenteel nodig of structureel?
Denk verder goed na of je iemand echt als incidentele oproepkracht inzet of dat je deze persoon structureler nodig hebt. Dat kun je heel gemakkelijk in je vervangingsovereenkomst bijvoorbeeld inregelen. Als je een oproepkracht namelijk drie maanden inzet, is de kans groot dat deze aanspraak kan maken op een gemiddeld aantal oproep-uren per maand. Het kan daarom handiger zijn een min-max contract te sluiten. Dat is een bijzondere vorm van een oproepcontract. Hierin staat hoeveel uren de werknemer minimaal en maximaal werkt. Dit heeft een aantal voordelen. De werknemer heeft een garantie voor een minimum aantal uren per maand en als werkgever heb je de garantie dat de werknemer beschikbaar is. De minimale en de maximale uren van het contract moeten wel in balans zijn. Een contract tussen de 0 en 40 uur is dat niet. Als dit in balans is, is de kans dat de werknemer aanspraak kan maken op meer uren per maand dan het minimum aanzienlijk beperkter.
Bij een min-maxcontract heb je een minimum aantal uren afgesproken. Tijdens vakantie heeft de werknemer minimaal recht op betaling van deze uren. Werkt de werknemer drie maanden lang meer dan het minimaal aantal uren? Dan moet je het gemiddeld aantal gewerkte uren doorbetalen tijdens vakantie. Dat geldt dan als uitgangspunt.
Bij een gewoon oproepcontract is geen minimum afgesproken, daarvoor geldt het gemiddelde aantal gewerkte uren. Daar kan een uitzondering op zijn als de periode niet representatief is. Denk aan de zomer, de drukke kerstperiode in de retail en de dip in januari. Het is dan niet realistisch om de juli- of decemberperiode als maatstaf te nemen.
Wil je vervanging eenvoudiger regelen?
Welk contract de beste keuze is, is afhankelijk van de specifieke situatie. Met de nieuwe wetgeving die per 1 januari 2020 van kracht wordt krijgen oproepkrachten meer rechten. Het werkgeverschap vergt de nodige kennis en knowhow. Voor vervanging van bijvoorbeeld een zomervakantie is dat wellicht allemaal veel te ingewikkeld. Het kan veel eenvoudiger. Wil je hier meer over weten? Informeer hiernaar bij onze supporter van groei, Danny Bults 06 822 90 442.
Ken je nog meer mensen waarvoor dit interessant is? Deel dan dit bericht in jouw netwerk!
Op jouw groei,
Erika
Recente reacties