Doelen stellen ondersteunt jou als bewindvoerder bij de groei van je bedrijf. Het is soms lastig om de tijd te nemen om je doelstellingen te formuleren, laat staan te actualiseren. Je begint als bewindvoerder en de cliënten komen naar je toe, vervolgens zit je zo in het dagelijkse proces dat je bijna vergeet om stil te staan bij waar je naartoe wilt als ondernemer. Toch is het belangrijk om minimaal 1 keer per jaar hierbij stil te staan en je groei handen en voeten te geven door middel van het actualiseren van doelen. Waarom stel je doelen?

 

 • Je weet waar je naartoe gaat
 • Je hebt meer controle over je onderneming
 • Je bereikt iets als je een doel hebt gesteld
 • Het zorgt voor rust in je hoofd
 • Je neemt de juiste beslissingen
 • Het voorkomt te snelle groei

Als starter ben je super enthousiast om te beginnen als ondernemer. Daarnaast heb je op dat moment een passie ontwikkeld voor het vak en sta je dus te popelen om te beginnen. Het stellen van doelen is een leidraad voor je bedrijf om te weten waar je naar toe gaat. Toen ik begon in 2010 had ik een ondernemingsplan geschreven. Niet voor de bank, want in die tijd had je nog geen geld nodig om te starten als bewindvoerder. De kwaliteitseisen hebben daar misschien aardig verandering in aangebracht, maar in die tijd was dat dus niet nodig. Ik schreef mijn ondernemingsplan puur voor mezelf. Als ik dat niet had gedaan, was het idee van een franchiseformule misschien wel nooit bij me opgekomen. Misschien had ik dan nu een groot kantoor gehad op 1 plek in Nederland, met veel personeel, zonder mijn visie te verwezenlijken, namelijk de financiële belangen behartigen van mensen in HEEL Nederland. Die visie heb ik tevens in datzelfde plan uitvoerig beschreven. Naast al deze basis termen die je veelvuldig tegenkomt in ondernemingsplannen, stelde ik ook nauwkeurig mijn doelstellingen. Waar wilde ik naar toe? Niet alleen voor het eerste jaar, maar ook de jaren erna.

En dan heb je een plan klaar en ga je beginnen. De meeste vergeten om daarna nog eens dat plan erbij te pakken en te bekijken of je nog steeds je plan volgt. Ben je nog op de goede weg of wijkt het hier en daar af. Evaluatie van je plan dient eigenlijk jaarlijks te gebeuren. Je doelen bekijken en kritisch je plan bekijken hoort bij het ondernemerschap. Dit ben je jezelf verschuldigd als je jezelf serieus neemt als ondernemer. Weet je van jezelf dat dit er bij in is geschoten?

Geen probleem! Neem vandaag nog het heft in handen en ga ermee aan de slag!

Zet deze stappen om helder te krijgen waar je naar toe wilt!

 1. Neem jaarlijks een dag de tijd om te evalueren. Samen met je team van personeelsleden of alleen.
 2. Evalueer het afgelopen jaar, wat ging er goed en wat ging er niet goed. Laat elke persoon van het team tevens de vraag beantwoorden van wat zij zelf goed en fout deden.
 3. Sta stil bij het heden. Zijn de doelen behaald? Welke doelen wil je stellen of vind je belangrijk voor het komende jaar?
 4. Bekijk waar je zelf minder goed in bent en wat je dus beter kunt uitbesteden.
 5. Stel per maand je doelstellingen op.
 6. Bedenk een beloning wanneer je in die maand de betreffende doelen behaald hebt.

 

Misschien denk je dat het allemaal vanzelf wel goed komt of dat je hierbij niet stil hoeft te staan. Bedenk echter wel dat je altijd bewust moet zijn van je groeifase. Misschien gaat het je allemaal gemakkelijk af om bepaalde aantal van cliënten te behalen, maar het kan misschien soms zelfs ook te snel gaan. Door jaarlijks een dag de tijd te nemen om een en ander op papier te zetten, eventueel samen met je personeel ben je een bewuste ondernemer met een visie. Door maandelijks jezelf te belonen, ervaar je een gevoel van tevredenheid en vrijheid welke precies de redenen zijn waarom je ooit voor het ondernemerschap gekozen hebt.

Belangrijk om doelen te behalen is dat je ze opschrijft en als affirmatie uitspreekt. Vooral ook naar anderen toe. Dat is niet altijd comfortabel, maar ondernemers die willen groeien stappen uit die comfortzone. Wanneer je ze uitspreekt naar andere toe trek je als een magneet jouw doelen naar je toe. Om je hier bij te helpen daag ik je uit om jouw doelen hieronder in het reactieveld te delen!!

Dus twijfel niet langer, ga met deze 6 stappen aan de slag en spreek ze uit naar anderen!

Ben je benieuwd naar meer tools om efficiënt te ondernemen? Meld je dan nu aan voor ons GRATIS seminar DE AMBITIE CODE

Sta je aan de start van je onderneming en wil je leren hoe je het goed inricht. Dan daag ik je uit je aan te melden voor onze post-hbo PRAKTIJKOPLEIDING BEWINDVOERING.

Ken jij misschien nog andere bewindvoerders die het leuk vinden om efficiënter te werken? Gun je hen ook dit seminar? Deel dit blog met je netwerk! Dank je wel!

Op jouw groei,
Erika

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!