Je start als bewindvoerder omdat

  • Je graag mensen helpt
  • Je goed bent in financieel beheer
  • Je graag schulden wilt oplossen voor mensen

Je kiest ervoor om voor jezelf te beginnen omdat

  • Je daarbij je eigen tijd kunt indelen
  • Je graag vanuit huis werkt
  • Je onafhankelijk wilt zijn

Maar vooral omdat je graag je eigen salaris wilt bepalen……..toch??

Lees dan vooral verder…

In 2010 ben ik begonnen met mijn eigen bewindvoerderskantoor omdat ook ik graag mensen wilde helpen door het financieel beheer uit handen te nemen. Maar ik wilde ook graag geld verdienen en de flexibiliteit hebben van het zelfstandig ondernemerschap. Omdat ik niet genoeg mensen kon helpen in mijn eentje heb ik in 2013 mijn bewindvoerderskantoor uitgerold tot een franchiseformule. Hierdoor help ik ondernemers die hun eigen bewindvoerderskantoor willen starten onder de vlag van BilancioBudget waarbij veel faciliteiten en werkprocessen al zijn vormgegeven. Daarnaast sta ik als docent voor de klas om les te geven over dit prachtige vak. Ik leer mensen het vak van bewindvoering op een goede manier te combineren met het ondernemerschap waarbij het uitgangspunt is zelf een goede boterham te verdienen door mensen te helpen bij het financieel beheer. Hoe ik dat doe? In deze 7 stappen leg ik voor jou de basis waardoor dit voor jou ook toereikend is.

In dit blog beschrijf ik de stappen die je doorloopt om een winstgevend bewindvoerderskantoor te realiseren.

#Stap 1: Begin met een business(groei)plan

Een ondernemingsplan is het fundament van je onderneming. Je schrijft hem niet voor de bank of welke kredietverstrekker dan ook, maar je schrift hem omdat je wilt weten waar je naar toe wilt met je bedrijf. Door onderzoek te verrichten weet je waar je aan begint, breng je je doelgroep in kaart, stem je af waar je concurrenten zich mee bezighouden, breng je je doelstellingen in kaart en weet je exact waar je financieel naar toe streeft als ondernemer.

#Stap 2: Zorg dat je je werkproces up to date houdt

Een werkproces is essentieel als je van plan bent een bewindvoerderskantoor op te zetten. Door een werkproces te volgen kan je je werk goed doen omdat je niets mag vergeten in het belang van je cliënt. Je hebt hem al nodig bij je eerste cliënt, waarna je hem daarna pas echt gaat fine tunen. Het is je vertrekpunt naar een kwalitatief goed bewindvoerderskantoor. Denk er vooral ook aan om dit werkproces jaarlijks te updaten. Het vak van bewindvoering is constant in ontwikkeling, dus daar hoort ook een update van je werkproces bij.

#Stap 3: Werk aan efficiëntie

Wanneer je benoeming rond is en je de beschikking hebt ontvangen, is het zaak om je werk vooral goed te doen. Als het goed is heb je gedurende je taak als bewindvoerder continu contact met de verwijzers. Door het werk subliem te doen laat je de verwijzer ook zien dat je waarmaakt waar je voor staat. Het nakomen van je beloftes is dus niet alleen voor de cliënt van belang, maar tegelijkertijd ben je bezig met marketing omdat de verwijzers als het ware over de schouders van de cliënt meekijken. Door je werk uitermate goed te doen kan het zo zijn dat het nog meer nieuwe cliënten oplevert. Besteedt tegelijkertijd continu aandacht aan het doeltreffend maken van je taken. Hoe kun je efficiënter werken. Denk aan digitalisering bijvoorbeeld, werk met een mailsysteem.

#Stap 4: Formuleer elk jaar opnieuw je doelstellingen en toets daarbij je businessplan

Wanneer je ondernemingsplan gemaakt is houdt het niet op. Het is belangrijk om elk jaar opnieuw stil te staan bij je doelstellingen. Ben je op de goede weg, moet je bijsturen? Door kritisch te kijken naar jezelf en je bedrijf heb je controle en heb je zelf in de hand wat je kunt bereiken.

#Stap 5: Denk aan het zuurstof in het vliegtuig. Je kunt alleen mensen helpen als je zelf een winstgevend bedrijf hebt.

Hoewel je misschien graag mensen helpt, is het van belang deze stelling niet uit het oog te verliezen. Je kunt alleen maar mensen helpen als je eigen bedrijf ook financieel gezond is. Door hier de juiste keuzes in te maken en eerder genoemde stappen te implementeren zorg je hiervoor. Pas dan ben je in staat om anderen te helpen!

#Stap 6: Houd je kennis up-to-date

Niet alleen je kennis over bewindvoering dien je up to date te houden. Dat is immers een verplichting geworden wat is opgelegd door de rechtbank of de branchevereniging waarbij je bent aangesloten. Daarnaast dien je vooral jouw persoonlijke ontwikkeling als ondernemer niet te vergeten. Waarschijnlijk is het ondernemerschap nieuw voor je en is het dus van belang jezelf continu te verbeteren. Daardoor leer je een echte ondernemer te zijn. Er zijn diverse trainingen die jou leren hoe je winst kunt maken met je bedrijf. Dat is toch wat je wilt? Vergeet daarom niet te investeren in jezelf. Alleen dan maak je de kans op winst groter.

#Stap 7: Besteed bepaalde zaken uit

Het lijkt logisch om als bewindvoerder je eigen administratie te doen als ondernemer. Echter, de praktijk leert dat het handiger kan zijn dit uit te besteden aan een administratiekantoor of accountant. Vaak beschikken zij over de knowhow hoe je van voordelen kunt genieten als ondernemer. Uiteraard kun je jezelf daarin verdiepen, maar ik leer mensen de focus te leggen op de bewindvoerders taken. “Schoenmaker blijf bij je leest” Alhoewel administratie voor de hand ligt om het zelf te doen komen er iets andere kwaliteiten bij kijken om dat ook voor je onderneming goed te doen. Het zou toch zonde zijn als je de voordelen laat liggen omdat je zonodig alles zelf wilt doen. Het kan je direct winst opleveren door dit stuk uit te besteden. Denk na over welke zaken je nog meer kunt uitbesteden. Daarom deze week mijn vraag aan jou:

Ik ben benieuwd. Welke (dagelijkse) werkzaamheden denk jij dat je als bewindvoerder kunt uitbesteden? Wil je dat delen hieronder in het reactieveld? Omdat jouw reactie heel leerzaam kan zijn voor andere bewindvoerders ben ik je dankbaar dat je hiervoor de tijd wilt nemen!

Ben je benieuwd naar meer tools om efficiënt te ondernemen? Meld je dan nu aan voor ons GRATIS seminar DE AMBITIE CODE

Sta je aan de start van je onderneming en wil je leren hoe je het goed inricht. Dan daag ik je uit je aan te melden voor onze post-hbo PRAKTIJKOPLEIDING BEWINDVOERING.

Ken jij misschien nog andere bewindvoerders die het leuk vinden om efficiënter te werken? Gun je hen ook dit seminar? DEEL dan dit blog met jouw netwerk. Dank je wel!

Op jouw groei,
Erika

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!