Zat er maar 48 uur in een dag in plaats van 24. Dat denken we allemaal wel eens. Als je ’s ochtends je kantoor binnenstapt begint het al: een collega heeft een document op je bureau gelegd waar je naar moet kijken. Nadat je je computer hebt opgestart wordt het niet veel beter: je e-mailbox zit weer eens hartstikke vol. Je raakt verdiept in een belangrijke, lange e-mail. Opeens denk je, ‘shit! De vergadering is 10 minuten geleden al begonnen!’

Toen ik mijn onderneming startte maakte ik lange dagen en had ik het idee dat ik altijd maar achter de feiten aan bleef lopen. Omdat ik graag productiever wilde zijn met minder tijd, ben ik me gaan verdiepen in plannen en heb ik een seminar gevolgd over dit onderwerp. Inmiddels heb ik meer vrije tijd en loopt mijn onderneming op rolletjes. Ik vertel je graag hoe ik dit voor elkaar krijg. Lees verder voor mijn tips.

Tien tips voor minder stress en meer vrije tijd

#Tip 1 Gebruik je Outlook als e-mailprogramma? Stel Outlook dan zo in dat het programma bij het opstarten eerst je agenda opent in plaats van je e-mailbox. Zo heb je direct zicht op je afspraken voor die dag, en kun je op tijd beginnen met voorbereiden en de benodigde stukken doorlezen.

#Tip 2 Zorg voor orde. Hoe ziet je werkplek eruit? Is het rommelig, vol met stapels werk? Alles dat je kunt zien, kan je afleiden van je prioriteiten. Pak de chaos aan. Waarschijnlijk kun je de helft weggooien. Dat geeft al veel rust in je hoofd.

#Tip 3 Wacht niet tot maandag om te beslissen wat je de komende week gaat doen. Neem zondagavond een rustig moment om na te denken over het werk dat er nog ligt en nieuwe taken die opgepakt moeten worden. Dit geeft rust en zo kun je maandag direct productief starten.

#Tip 4 Sorteer je to do list op prioriteiten. Categoriseer de dingen op uw lijst als ‘zeer belangrijk’, ‘belangrijk’ en ‘niet belangrijk’. Alles wat nog minder belangrijk is, kun je misschien wel schrappen.

#Tip 5 Ontdek je werkstijl. Vooral als ondernemer heb je hier vrijheid. Wanneer ben je het productiefst? ’s Ochtends? ’s Avonds? Na het sporten of na het uitlaten van de hond? Speel hiermee en leer jezelf beter kennen. Je ontdekt vanzelf in welk ritme je het productiefst bent.

#Tip 6 Deel je tijd in en houd je aan die indeling. Moet je volgens de klok al beginnen aan de volgende taak terwijl de voorgaande taak nog niet af is? Toch beginnen aan de nieuwe taak en maak de voorgaande taak af op een ander moment. Anders krijg je een sneeuwbaleffect van gemiste deadlines en dit vergroot je stress.

#Tip 9 Plan minstens een keer per week een moment voor alles dat is blijven liggen. Zoals in #tip 8 genoemd, zal het regelmatig voorkomen dat je iets niet afkrijgt. Dat is geen enkel probleem als je een moment reserveert in je agenda om niet-voltooide taken aan te pakken.

#Tip 10 Handel vervelende klusjes meteen af. Vervelende klusjes uitstellen is onverstandig. Van uitstel komt afstel en dat geeft uiteindelijk nog meer stress. Gewoon meteen doen! Als het af is geeft dat een voldaan gevoel en kun je overgaan op de leukere klussen.

Kun jij plannen? Loop je regelmatig achter de feiten aan? Heb je iets aan mijn tips, en heb je zelf nog goede tips? Ik hoor het graag in een reactie hieronder. Als je een reactie plaatst, krijg je als beloning een cadeau van me, namelijk mijn e-book getiteld DE AMBITIE CODE. Dit e-book is een samenvatting van de twaalf stappen van DE AMBITIE CODE en bevat allerlei nuttige tips voor ondernemende bewindvoerders.

Ik kan je helpen om nog meer last van je schouders te laten vallen zo vlak voor de vakantie: ervaar jij wel eens stress over je PE-punten? Waar ga je ze halen, en ben je nog op tijd? Goed nieuws! Sinds dit jaar kun je bij ons al je benodigde PE-punten halen via een online programma. Met andere woorden, je kunt dit gemakkelijk vanuit huis doen! Dit programma is geaccrediteerd door diverse brancheverenigingen.

Kijk hier voor meer informatie over het PE-programma.>>

Ik kijk uit naar je reactie!

Op jouw groei!
Erika Morren

})

Interesseformulier'Praktijkopleiding Mentorschap'

Indien je meer informatie wilt over het curriculum, de studiebelasting en lesvorm van de Praktijkopleiding Mentorschap dan nemen we graag met jou contact op. 

You have Successfully Subscribed!